Петър Хараламбиев навърши 80 г.

Публикувано на пн, 11 ян. 2016
730 четения

80 години навърши вчера една от легендите на великотърновския футбол – дългогодишният футболист и треньор на “Етър” Петър Хараламбиев. Ветеранът бе специално почетен от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който му изпрати Старопрестолна грамота, златна значка на Община Велико Търново и часовник. Петър Хараламбиев бе приятно изненадан от визитата в дома си, където главният експерт по спорта към Общината Георги Давидов му предаде подаръците от градоначалника и специалните поздрави с пожелания за здраве и дълголетие. “За принос към възстановяването на ФК “Етър”, неговото развитие и утвърждаване в професионалния футбол”, пише в грамотата на Петър Хараламбиев, подписана от кмета. Специален подарък на рожденика връчи и председателят на Клуба на ветераните Георги Трендафилов, заедно с пожелания за здраве, щастие и дълъг живот.
Ветеранът бе много развълнуван от уважението и благодари на всички за жеста. Неговата съпруга и синът му пък го изненадаха с торта, на която наред с поздравите за юбилея бяха изписани думите “Петър – Етър”.
Петър Хараламбиев е роден на 10 януари 1936 г. в Плачковци. Започва да играе футбол първо в “Динамо” (Габрово), като става голмайстор на тима с 13 гола. Като войник играе във военния отбор на В. Търново и през 1957 г. заедно с още няколко човека правят сборен отбор и през април възстановяват името “Етър”, с който участва в паметния мач с елиминирането на ЦДНА.
През лятото на 1960 г. отива в “Левски”, където играе заедно с легенди като Гунди и Патрата. Две години е в “Септември”, с който става голмайстор на Северната “Б” група. Връща се отново в любимия “Етър”, в който играе до 1969 г.
Дълги години е бил треньор в Попово, Елена, Севлиево, Трявна, Дряново, но най-вече във великотърновския “Етър”, в който дава път във футбола на редица футболисти. Изключително всеотдаен и скромен, Петър Хараламбиев се радва на огромно уважение от ред състезатели, които благодарение на него направиха кариера във футбола, и вчера получаваше заслужено техните поздрави.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново