Отличен старт на годината за ШК “Етър”

Публикувано на ср, 20 ян. 2016
303 четения

Димо Терзиев, Радост Радкова и Веселин Чамурков с треньорката Светла Йорданова.

91 млади шахматисти от страната спориха в международния турнир за купа “Траяна” в Стара Загора. Те бяха разделени на две групи – А турнир (до 10, 12 и 14 г.) и B турнир (до 8), като играха класически шах в 7 кръга по швейцарска система на контрола 60 минути плюс 30 сек. на ход. Победителите в генералното класиране бяха отличени със специална купа, а призьорите при момичетата и момчетата от отделните възрастови групи получиха медали, парични и предметни награди.
Това бе и първото състезание за годината на шахматистите от ШК “Етър”, които участваха с 10 деца и спечелиха три медала – златен, сребърен и бронзов. При 12-годишните момчета златото взе Димо Терзиев, Радост Радкова спечели сребърен медал при момичетата до 12 г., а Веселин Чамурков взе бронз при най-малките.
За Димо това е втори златен медал от началото на годината на национално състезание. Той завърши с 5,5 т., като допусна загуба само от фаворита в схемата фм Цветан Стоянов от Бургас, както и реми с Константин Льондев от Свиленград. Димо Терзиев победи в 5 от партиите, като в 4 от тях игра срещу 14-годишни съперници. Последната му победа срещу Галя Читакова от Пловдив дойде след 3-часова борба.
Радост Радкова също се представи отлично. Тя раздели 1-3 място при момичетата до 12 г. с 4 т. заедно с плевенчанките Любомира Ленкова и Аделина Тодорова. Малко не достигна на Ради да направи реми в последния кръг срещу Юсал Юсгур от Турция, което можеше да ѝ донесе първото място. Но все пак Ленкова надделя в личната среща над нашата състезателка и я изпревари по показатели. Радкова обаче покри нормативите за международен коефициент ело и ще влезе в ранглистата още другия месец. Тя победи Александър Евров от Пловдив, Мартин Йорданов от “Локо” (Сф), Янис Иванов от “Марица-Изток” и Владимир Тодоров от “Елит” (Сф).
При 8-годишните момчета близнаците Веселин и Слав Чамуркови започнаха с победа и непрекъснато бяха в борбата за медалите, въпреки че са само на 6,5 г. Слав постигна общо 4 т. и зае 8-о място от момчетата с 4 победи и 3 загуби. Веско победи в 3 от партиите, ремизира също в три и загуби само последната от победителя Николай Желев от Бургас. “Веселин напълно надигра противника си, превъзхождаше го през цялата игра с фигура, но както често става при децата на тази възраст, не успя да запази концентрация до края. Въпреки това аз съм много доволна от момчетата, особено като се има предвид, че са година по-малки от връстниците си”, коментира треньорката Светла Йорданова.
От останалите ни представители най-добре се представи Кристиан Ангелов, който финишира с 3,5 точки. Неговият брат близнак Стилиан завърши с 3, както и Никола Николов, Пламен Стоянов. Ерол Билялов е с 2,5 т., а Андрей Братоев с 2. Стилиан, Ерол и Пламен също успяха да постигнат норматив за международно ело.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново