Отборът на Аероклуб “Павликени” стана втори в шампионата по парашутизъм

Публикувано на пн, 18 авг. 2014
837 четения

Бронзови медали от Петия открит шампионат по парашутизъм за Югоизточна Европа извоюва отборът на аероклуб “Павликени”. Надпреварата се е провела на летището край монтанското село Ерден. Паралелно с международния форум се е състояло и 49-тото държавно първенство, където ентусиастите от павликенския клуб са се преборили за второто място в отборното класиране. С общо шест купи и 14 медала се завърна тимът от двете състезания.
Десет отбора с 45 състезатели от Молдова, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора и България са участвали в оспорваната надпревара, като българите са отстъпили първото място на отбора от северната ни съседка. “Там държавата продължава да покрива разходите по подготовката на състезателите, докато отборите у нас сами финансират тренировките. Между 2000 и 5000 лв. на година струва подготовката на един състезател, а подсигуряването им е непосилно за повечето български отбори”, обясни Милко Дългичев от аероклуб “Павликени”.
Златен медал в индивидуалното класиране при жените е спечелила Юнона Цачева, която членува в клуба от три години, но иначе има 15-годишен опит в парашутизма. При мъжете втори в международното и в републиканското първенство е останал Цонко Шопов. В категория “Джуниър” за млади надежди до 24 години със среброто се е окичил Велислав Димитров. 22-годишният състезател е от Горна Оряховица. Той завършва авиоинженерство в британската столица Лондон и вече може да управлява едномоторен самолет.
В националния шампионат са се състезавали осем отбора. Сред тях са тимовете на Българския национален парашутен клуб, на военно-въздушните сили, “Десант 68” на пловдивските барети, на Специализирания отряд за борба с тероризма, от градовете Горна Оряховица, Павликени, Шумен и Монтана. Състезанието включва един тренировъчен и осем състезателни скока в три последователни дни. По регламент всеки от тимовете е съставен от петима състезатели, които скачат, като целта е да се приземят колкото се може по-близо до център на кръг. За отборното класиране се вземат най-добрите четири резултата.
Аероклуб “Павликени” е създаден преди три години, а това е първото сериозно състезание, в което участват негови членове. Нашата основна цел е да възродим масовия любителски парашутизъм, за да могат все повече млади хора да се докоснат до този спорт, сподели Милко Дългичев, който е сред създателите на клуба. В него членуват около 20 души, а сред тях има хора с различни професии – служители в МВР и в армията, бизнесмени, учители. Някои са ветерани в парашутизма с над 30-годишен опит в небето. Председател на сдружението за екстремен спорт в малкия град е преподавателката по счетоводство от Професионалната гимназия “Атанас Буров” в Горна Оряховица Марияна Марчева.
Клубът разполага едва с три парашута, които са 20-годишни. Милко Дългичев купил един нов и два запасни за състезанието. Един нов парашут обаче струва около 8000 лева, а запасните с раница над 2000 лв. Въпреки че има летище и самолетна база в Горна Оряховица, няма условия за тренировки с парашути. Самолетните фирми искат по 1000 лева на час, а това е непосилно за нашите парашутисти. Затова скачат най-често от мото-делта планер на пистата край Поликраище.
Златина ДИМИТРОВА, сн. личен архив 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново