Над 400 млади футболисти стартират в “Проспорт В. Търново къп – 2015”

Публикувано на ср, 13 май 2015
328 четения

Над 400 млади футболисти ще участват в започващия днес турнир “Проспорт В. Търново къп”. Второто издание на надпреварата е за деца, родени 2000 г., като ще има и два допълнителни турнира за родени 2001 и 2003 г.
Английският “Ливърпул” е специалният гост на турнира. “Мърсисайдци” ще бъдат водени от зам.-директора на Академията Ник Маршал. Британците трябваше да кацнат снощи в 22 ч. в Букурещ, откъдето със съдействието на Александър Нанков ще бъдат придвижени до Велико Търново.
“Ливърпул” бяха готови да изпратят и трите си възрасти, но нямаше как да обезпечим участието на всички. Затова те идват с набор 2001 г., който обаче ще играе в основния турнир на родени 2000 г. Идването им трябваше да бъде подсигурено от “Арайвалс иди”, която обаче изпадна в несъстоятелност и бе на път да провали участието на англичаните. Неоценима помощ оказа мой приятел, който държи да бъде анонимен. След преговори с десетки авиокомпании намерихме решение, но с полет през Букурещ”, поясни Петьо Костадинов – главен инициатор и организатор на надпреварата.
В основния турнир освен “Ливърпул” ще участват още “Етър”, ЦСКА, “Славия”, “Литекс” и “Янтра”, като отборите ще играят всеки срещу всеки. Петте мача на “мърсисайдци” са на стадион “Ивайло”, останалите срещи ще са в Ресен. Набор 2001 г. също ще играе в Ресен, а децата, родени 2003 г.  – в Шемшево.
Набор 2000 г. е най-актуален за скаутите на професионалните отбори. Надяваме се на турнира да има деца, които да “хванат окото” и да заиграят в Англия, каза Петьо Костадинов.
“Радвам се, че се включихме в дейността и се надявам да помогнем, ще подаваме ръка и занапред. Спортът е начин малчуганите да се реализират в живота”, заяви Мариян Иванов от “Евроинс”. “Аз също се радвам, че аз и моят екип можем да помогнем на турнира. За съжаление, във В. Търново има малко терени, но се надявам това да се подобри за следващото издание на турнира”, добави Цветомир Бояджиев – управител на ОП “Царевград Търново”.
Община В. Търново, освен че подсигурява стадионите, поема и медицинското обслужване на стадион “Ивайло”. Зоналният съвет на БФС пък подсигурява съдиите.
Надпреварата започва днес в 9 ч. в Ресен с мача “Коперникус” (Ниш) – ДФК “Видин”, от 10 ч. играят ЦСКА – “Славия”, от 11 ч. “Етър” – “Янтра” и от 12 ч. “Литекс” – “Етър” (2001 г.). По същото време на стадион “Ивайло” от 12 ч. е мачът “Ливърпул” – “Литекс”, който ще бъде свирен от международен съдия.
Утре етърци играят с “Литекс”, в петък с ЦСКА. В събота от 10:30 ч. на стадион “Ивайло” е мачът “Етър” – “Ливърпул”, а в неделя от 12:30 ч. пак там е срещата “Ливърпул” – ЦСКА, след която от 13:40 ч. е тържественото награждаване на всички възрасти. Красиви купи ще има за всички победители, а възпоменателен медал ще получи всеки един състезател, участвал в надпреварата.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново