Момчетата до 12 години на ШК “Етър” станаха четвърти в България

Публикувано на ср, 16 Ное. 2016
237 четения

Момчетата на “Етър” са четвърти в България на класически шах и блиц.

В Боровец се проведоха държавните отборни първенства по шахмат за момчета и момичета до 12 и 16 години. Това са едни от най-представителните шампионати в този спорт, за които трябва специална подготовка и винаги предизвикват много емоции. По регламент се допускат по 2 отбора от клуб и трансфер на един чуждестранен състезател или от друг клуб.
ШК “Етър” успя да се включи само с един отбор – момчета до 12 години. Тимът се представи отлично и зае 4-о място в България. За отбора играха (по дъски): Димо Терзиев, Никола Николов, Стилиан Ангелов, Пламен Стоянов и Кристиан Ангелов (4+1). Проведоха се 7 кръга всеки срещу всеки на контрола 1.30 + 30 секунди на ход добавено време на състезател за цялата партия. Състезанието беше доста натоварено, с два двойни кръга без почивка, но нашите момчета бяха добре подготвени и физически издръжливи. Те постигнаха общо 9 мач точки – 4 победи, 2 загуби и 1 равен мач (за победа 2 точки, равен – 1) и общо 17 сбор точки по дъски. Съвсем малко не им достигна за медалите.
В първия кръг стартираха с минимална победа 2,5-1,5 над “Елит” (София). Мачът беше много динамичен с известни обрати, но успяха да победят. Вторият ден беше решаващ, тъй като играха с основни конкуренти. В мача с “Енергия 21” (Добрич) започнаха със загуба, но останалите момчета се мобилизираха и стигнаха до равен резултат с бъдещите сребърни медалисти. Решаваща точка донесе Николов, а Терзиев ремизира на първа дъска срещу държавния шампион Момчил Петков. Следобед нашите момчета разгромиха първия отбор на Пловдив с 3,5-0,5. Никола Николов удържа равенството на втора маса, а Димо, Стилиан и Пламен вкараха бързи “голове”. Това сякаш леко отпусна отбора преди срещата с миналогодишните и настоящи шампиони “Бургас 64”. По-опитните бургазлии, в чиито състав е ФИДЕ майстор Цветан Стоянов, ги надиграха с 4-0. Същия ден “Етър” се наложи с 4-0 над “Виктори” (Благоевград) и уверено се върна в борбата за медалите. Шестият кръг бе решаващ. Трябваше им само равен мач със “Спартак Плевен 21”.
“Те ни превъзхождаха по рейтинг и опит, имаха в състава си шестата в Европа до 12 години Белослава Кръстева и петия в Европа до 8 години Светлен Иванов, който е и държавен шампион. Въпреки това имахме добри шансове да изпълним задачата. За съжаление отново стартирахме със загуба, но на четвърта маса Пламен Стоянов получи доминираща позиция, а Никола Николов поддържаше равенството с именитата си опонентка. В крайна сметка след 4-часова борба плевенчани победиха с 3-1 . Това на практика означаваше, че те са трети кръг преди края”, разказа треньорката Светла Йорданова.
Етърци победиха и втория пловдивски отбор с 4-0 и заеха четвърто място. Шампиони отново станаха “Бургас 64”, следвани от “Енергия 21” (Добрич) и “Спартак Плевен 21”.
От нашия отбор най-добър резултат показаха Никола Николов, който е на второ място на втора дъска от всички отбори с 4 от 6 и Димо Терзиев с 5 от 7 – трето място на първа дъска, но принос за доброто класиране имат всички. Момчетата ни са със средна възраст 10 години.
Веднага след приключване на стандартния шах започнаха държавните първенства по блиц и ускорен. Нашият отбор участва само на блиц и отново зае 4-о място. Този път нещата се развиха по друг сценарий. Играха се 6 срещи на 3 минути плюс 2 секунди на ход. “Стартирахме с минимална загуба от Добрич с 1,5-2,5. Победихме Пловдив Б с 3-1, след което ремизирахме с Пловдив А – 2-2. Бургас ни победи с 3,5-0,5, а ние се наложихме над “Елит” с 3-1. Отново се стигна до решаващ мач за медалите с плевенчани. Този път завършихме наравно с тях, но това не бе достатъчно. Най-добре от отбора се представиха Стилиан Ангелов на 4 дъска с 4,5 от 6 и трето място на тази дъска, Димо Терзиев с 4 от 6 точки и трето място на първа дъска, както и Пламен Стоянов с 3,5 от 6 и четвърто място на трета дъска. Шампиони отново са “Бургас-64”, следвани от “Енергия 21” (Добрич) и “Пловдив А”.
Искам да благодаря на нашите състезатели за усилията, които положиха, не само на този турнир, но и през цялата година, както и на техните родители, които ги подпомагат. Специални благодарности на г-н Веселин Чамурков за финансовата подкрепа”, обобщи Светла Йорданова.
Междувременно в румънската столица Букурещ се проведе детски турнир за деца в различни категории. Контролата за игра бе 60 минути плюс 30 секунди на ход. Близнаците Слав и Веселин Чамуркови от ШК “Етър” взеха участие при най-малките – групата до 8 години. Те заеха съответно 15-о и 16-о място от 41 деца. Двамата събраха по 3,5 точки от 6 партии. Въпреки различната обстановка и езиковата бариера, те бързо се адаптираха и направиха хубави партии, а класирането им доста преди “златната среда” е повече от добро.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново