Мъжката щафета с най-добро класиране в историята на световното по ориентиране

Публикувано на пт, 7 авг. 2015
599 четения

Треньорът Тодор Педев, Иван Сираков, Кирил Николов, Ивайло Каменаров и президентът на федерацията Атанас Георгиев.

Най-добро класиране за всички времена реализира мъжката щафета на България, класирайки се на девето място на световното първенство по ориентиране, което се провежда в Инвернес, Шотландия. На първи пост Кирил Николов се завърна пети на минута и тридесет секунди от победителя Фабиан Хертнер от Швейцария. Ивайло Каменаров на втори пост изостана до 16-а позиция, но Иван Сираков издържа на напрежението, като финишира девети.
Това е най-доброто постижение на българска щафета на световно първенство за цялата 61-годишна история на ориентирането в България. Досега най-доброто класиране на мъжка щафета бе десето място през далечната 1978 година в Норвегия.
“Най-накрая нещата и за трима ни сработиха! Заехме 9-о място на Световното първенство в щафета – най-добро класиране в историята на България в щафетите. Благодаря ви, Дизел и Иво, за добрата стартова позиция, която ми осигурихте. Беше много яко!”, сподели Иван Сираков.
34 мъжки щафети взеха участие в състезанието, като само тимът на Република Корея бе дисквалифициран.
Световен шампион е отборът на Швейцария с аванс от 1:50 минути пред Норвегия и 2:12 мин. пред Франция. При жените тройката окупираха отборите на Дания, Норвегия и Швеция.
Междувременно Димитър Евгениев  от “Браун Тим” завърши на трето място в състезанието по ориентиране за купа “Родопея” на средна дистанция. Състезателят на “Браун Тим” участва в група Мъже-35, които се състезаваха на 3.4 км. Евгениев стартира и в надпреварата по нощно ориентиране за купа “Ягодина”, където се подреди пети.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново