Малко известни, но много любопитни факти за Формула 1

Публикувано на ср, 11 ян. 2023
419 четения

Пилотите имат право на 3 влизания в бокса по време на състезание

Любителите на Формула 1 знаят много за историята на този моторен спорт и са запознати с правилата във F1.

В този материал обаче сме подготвили няколко любопитни (и надяваме се интересни) факта, които ще изненадат дори и най-големите фенове, които не пропускат да гледат Формула 1 на живо през уебсайтове като този тук.

От какво са направени пилотските костюми?

След злополуката с Ромен Грожан на Гран при на Бахрейн през 2020 година, от Формула 1 демонстрираха голям напредък в разработката на костюмите и каските на пилотите.

След 2020 – та костюмите на водачите се изработват от два или четири слоя Nomex, които е силно забавящ горенето материал.

Nomex може да издържи на температури до 840 градуса до единадесет секунди.

Каските са изработени от комбинация от карбон, полиетилен, смола, кевлар, имат подплата от Nomex, а визьорите са от Zylon (материал, предотвратяващ запотяването).

Що се отнася до ръкавиците, горната им част е от Nomex, а дланта е от велур, за да се улесни захващането на волана.

Освен, че костюмите на пилотите от Формула 1 са трудно запалими, те са и изключително леки (тежат около 600 грама), което предлага допълнителен комфорт на водачите.

Как пилотите пият вода по време на обиколките?

Всеизвестен факт е, че по време на състезание водачите губят до 3 килограма от теглото си и ако не пият вода се дехидратират силно.

За да се хидратират те трябва да пият вода, което обаче никак не е лесно, когато управляваш едноместен автомобил с 300 км/ч.

Ето защо през годините е разработена автоматизирана система, която да улесни приема на вода по време на състезание.

Тя представлява резервоар с около 1,5 литра вода, който е свързан с помпа, която пилотът активира чрез команда от волана. Самото пиене на вода се извършва с помощта на сламка.

Какво гориво използват болидите и колко консумират?

От 2022 година използването на биогориво, съставено от 90% изкопаеми горива и 10% етанол е задължително във F1.

Що се отнася до консумацията, средният разход е около 1 литър на всеки 2,7 км.

Възможно ли е F1 двигател да бъде стартиран студен?

Категорично не. Двигателят на автомобил от Формула 1 трябва да бъде предварително добре загрят, преди да бъде стартиран.

За целта гореща вода трябва да циркулира през модула и радиаторите, докато достигне до 80 градуса по С.

След това трябва да се провери маслото и да се пусне двигателя на празен ход, за да циркулира маслото. Накрая се извършват още куп проверки на различни параметри и едва тогава двигателя може да се стартира.

Всичко това отнема страшно много време, поради което използването на болид от Формула 1 е ежедневието е невъзможно или поне много, много трудно постижимо.

Какво се случва с използваните гуми?

По време на всяко Гран При всеки от пилотите има право на до три спирания в бокса за смяна на четирите гуми на болида.

Така само един състезател сменя за едно състезание 12 гуми. Ако се умножи тази цифра по броя на състезателните, гумите, които се сменят става доста голяма.

И това е само за състезанията, без да вземат предвид гумите, които се сменят по време на тренировките и квалификациите.

Като се има предвид, че веднъж използвани и свалени от болида гумите не се използват отново, много от любителите на Формула 1 на живо, които следят състезанията през уебсайтове като този тук се питат какво става с използваните гуми.

 

2

 

Всъщност, след като гумите се свалят, екипът на пилота ги измива, почиства и отстранява от тях всички повредени части или полепнали остатъци.

След това гумите се претеглят, категоризират и се връщат на Pirelli, която притежава монопола върху доставката на гуми за F1.

Информацията за това какво става с гумите след предаването им на  Pirelli е конфиденциална.

 

снимки: unsplash.com

loading...
Пътни строежи - Велико Търново