Който отговаря на условията и вземе лиценз – ще играе в новата “А” група

Публикувано на сб, 7 май 2016
371 четения

“Локо” (ГО) ще подаде документи за елита

Всички 29 клуба са поканени да играят в “А” група, стига да отговарят на условията. Това стана ясно след вчерашната среща в БФС, на която бяха поканени отборите от “А” и “Б” група, както и петте водещи клуба от третия ешелон – ЦСКА, “Етър”, “Ботев” (Враца), “Черноморец” (Балчик) и “Несебър”.
Президентът на БФС Борислав Михайлов бе категоричен, че първенството в елита през следващия сезон ще започне с толкова отбори, колкото вземат лиценз. Изискванията са ясни – финансов ресурс от 1.5-2 млн. лв., терени, инфраструктура, осветление… “Първенството ще започне с толкова отборa, колкото вземат лиценз. За всички важат еднакви правила да кандидатстват за лиценз за “А” група. ЦСКА е поканен, същото важи за “Етър”, “Ботев” (Вр), “Черноморец” (Бч) и “Несебър”. Всички те са поканени да участват и да вземат лиценз за “А” група”, допълни Михайлов.
Президентът на БФС обаче уточни най-важното условие – подаване на документи за лицензиране, като срокът е до 30 април. Повечето от присъстващите са изразили мнения, че групата трябва да бъде от 16 отбора, но може да бъде от 14, 12 или отново 10. Всичко зависи от това колко ще отговорят на условията и ще получат лиценз за елита. “Когато разберем отборите, които ще вземат лиценз, ще имаме предложение за различните формати на новото първенство – 12, 14 или 16 отбора”, каза още Борислав Михайлов. На срещата “Етър” бе представен от своя президент Александър Нанков, който засега се въздържа от коментар.
“Локомотив” (Г. Оряховица) ще подаде документи за лицензиране за “А” група, съобщиха от ръководството на клуба след проведената среща. Шефовете на “железничарите” са сигурни, че няма да имат проблеми за лицензиране, тъй като клубът е изряден и няма задължения. Що се отнася до състоянието на базата, от клуба очакват да получат подкрепа от държавата, предвид позицията на спортния министър Красен Кралев. По неговите думи “Държавата би могла да подпомогне обновяването на футболните терени и осветлението на стадиони на професионални футболни клубове в рамките на възможностите си, при намиране на законов вариант”.
“Ясно е, че трябва да се мине през една процедура по лицензиране на професионалните клубове, и всички без изключение ще бъдат равни пред закона. Оттам ще се коментира формат, начин за подобряване на спортната инфраструктура. Ние ще направим всичко възможно да подкрепим тези промени, в рамките на нашите възможности. Търсим решение, което да удовлетворява всички. Видяхме цифрите и стана ясно, че съществуването на професионален клуб излиза най-малко 2 млн. лева”, коментира министър Красен Кралев.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново