Супер мощни автомобили стартират през уикенда на “Писта Велико Търново”

Публикувано на чт, 5 май 2016
1833 четения

Около 30 пилоти се очаква да стартират в деветото издание на автомобилното състезание “Писта Велико Търново”. Надпреварата, втори кръг от шампионата на страната на затворен маршрут, ще се проведе в старата столица през уикенда, съобщи Димитър Стефанов, президентът на клуба организатор “Етър Рейсинг”.
Два манша от по девет обиколки на 2650-метровото трасе в района на Западния пътен възел ще определят в неделя победителите в трите серии. В първия манш пилотите стартират според времената от съботните тренировки за място, а във втория на базата на резултатите от първия. Средната скорост на трасето е 115 км/ч, а в някои участъци достига до 240 км/ч.
Най-голям интерес предизвиква надпреварата в група “Макси”, където шесте участващи коли са с мощност до и над 3500 куб. см. Миналогодишният победител Константин Маршавелов с Мицубиши Ево 10 отново е тук, ще му опонират Пламен Камбуров и Румен Дунев с Мицубиши Ево 9. Под въпрос е участието на другия ас Илия Царски, който има проблеми с автомобила си.
В серия “Тунинг” до 2000 куб. см са се записали пет коли, но В. Търново ще има двама представители – миналогодишния вицешампион на страната Станислав Паришков с “Опел Кадет” и Емил Денев с “Рено Клио”. В този клас ще стартира и 16-годишният Иван Влъчков, който все още няма шофьорска книжка, но има разрешение да кара на състезания от федерацията. Влъчков е състезател по картинг и записа победа в първия кръг от шампионата на затворен маршрут.
Най-масова е серията “Спорт”, където зрителите ще видят 13 автомобила до 1600 куб. см. На пистата ще мерят сили първите трима в шампионата от миналата година в класа – Слави Рупчев, Огнян Патенов и Димитър Пенчев.
В събота от 9 до 12 ч. ще се проведе административен и технически преглед пред сградата на Община В. Търново, съорганизатор на спортната проява. От 13 до 18 ч. ще протече тренировката по график. В неделя от 10.30 ч. е официалното откриване, а в 11 ч. ще бъде даден стартът на състезанието. За безопасността на зрителите ще се грижат над 90 полицейски служители, охранители от частна фирма и маршали. Във връзка с автомобилното състезание е въведена и временна организация на движението. Награждаването на победителите е предвидено за 14:00 ч. на 8 май. Общината е подсигурила големи купи за призьорите, спонсорите ще ги зарадват допълнително с предметни награди. Призове ще има и за състезателите с автомобили “Лада”, общо пет на брой.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново