Иван Вутов: “Станислав Генчев ще стане много голям треньор”

Публикувано на чт, 28 сеп. 2017
262 четения

Можем да спрем победната серия на ЦСКА, категоричен е специалистът

Наставникът на “Етър” Иван Вутов, чийто опит и лиценз клубът ползва за мачовете в Първа лига, даде висока оценка на работата на треньора Станислав Генчев. Според него за младия треньор се очертава сериозно бъдеще в треньорската професия. “Той работи много добре, нямам думи. Станислав отделя страшно много време да се учи – да гледа мачовете в детайли, да анализира, да се подготвя за съперниците. Върви по правилен път и ще стане много голям треньор. Аз не се подмазвам. Ако не бях убеден, щях да формулирам нещата по друг начин. Да, има си слабости, които ще ги отсее. Приема съвети от мен и комуникацията ни е на много добро ниво. Аз, ако не съм доволен, ще си тръгна – ще му кажа: Станиславе, довиждане, до един месец си намери друг човек. Щом съм още там, значи нещата са добре. Тръгнал е по правилния път, иноватор е”, заяви Иван Вутов.
Опитният специалист коментира представянето на “Етър” до момента. “За старта не бяхме окомплектовани добре, повечето от футболистите дойдоха малко късно. В началото някои пък се контузиха и не можахме да направим бързо основен състав. Сега отсъства Венци Василев, който е доказан защитник у нас. Не че хората, които сега играят, са по-слаби от него. Преминахме и през смяна на схемата. Почти всички отбори играят 4-2-3-1, но ние започнахме с 3-5-2 на база това, че имаме хора за тази постройка, на моменти залагаме и на 4-4-2. Имаме варианти. Така че Станислав Генчев има избор в зависимост от това кои са здрави и във форма. Все още изграждаме отбора, но вече си личи, че той излиза с определено самочувствие. Не е така плашлив, както беше в началото с “Верея” и “Локо” (Пд). Започва лека-полека да набира скорост”, коментира Вутов.
“Направихме доста равенства – пет. В много от тях заслужавахме победата – със “Септември”, с “Витоша”. Малко ни трябваше. Поне един от двата мача можеше да го вземем. С “Берое” пък поне точката ни прилягаше. И така, като погледне човек реално, можеше в момента да сме в шестицата. Много от отборите са равностойни, като изключим първите три-четири.”
Вутов коментира и съдийското ощетяване на “Етър” в мачовете с “Берое” и “Черно море”. “Нямам обяснение за това, което се случва. Ето този, който ни свири с “Берое” – Ангел Баялцалиев. Всеки казва, че е много слаб съдия. Съдийската колегия защо не ги преценява. Нямам нищо против едни и същи съдии да свирят мачовете ни, да кажем 20 рефери, но отборите да получат равностойно поведение от тяхна страна. Не може след такива фрапантни грешки да казват: ами аз не видях, но то не беше така… Оправдават се. Много съм възмутен от държанието им, като на деребей е. Ние скочим импулсивно и реагираме спонтанно на скамейката, а те идват и започват да те заплашват: “ще те изгоним”. Чакай, момче, ти имаш 5 години футболен стаж, а аз имам над 50. Имай някакво уважение, а ти се държиш като някакъв господар. Считат се за неприкосновени. Вижте как е по стадионите в големите първенства. Усмихват се, потупват се по рамото и отминава.”
На въпроса какво очаква от предстоящите две поредни домакинства на етърци срещу ЦСКА и “Левски”, Иван Вутов отговори: “На първо място – да дойдат повече хора на “Ивайло”, все пак идват водещите отбори у нас. Тези мачове вълнуват. Може би в момента ЦСКА е най-добрият у нас. Бих казал, че стои по-добре и от “Лудогорец”. На такъв тим трябва вече да му създадеш вярата и увереността, че той, излизайки на терена, винаги ще победи.
Мисля, че и нашият отбор вече е дорасъл за това и че няма да е обречен срещу ЦСКА. Все някой трябва да им прекъсне серията от поредни победи. Тя няма да е вечна, дано да прекъсне с нас. Ние обаче ще сме доволни и ако завършим наравно. Ще бъде престижно за “Етър”, ако не загуби от ЦСКА. В състава си разполагаме с доста бивши футболисти и на “Левски”, и на ЦСКА, така че за тях това ще е допълнителна мотивация. Защото тези момчета нямат нужда от обяснение, те са играли под такова напрежение и са свикнали с него, знаят какво е ЦСКА и “Левски”.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново