Иван Сираков пети на световното студентско първенство по ориентиране на дълга дистанция

Публикувано на ср, 3 авг. 2016
297 четения

Изключително представяне в най-тежката дисциплина на световното студентско първенство по ориентиране записа Иван Сираков. На първенството в Мишколц, Унгария, представителят на ВТУ зае призовото пето място на дълга дистанция. 103 студенти се състезаваха по трасе с дължина 13.8 км и 23 контролни точки. Горнооряховчанинът стартира силно и се движеше между пето и девето място. 2 км преди финала Иван се доближи на 29 секунди от третото място, но силите не му стигнаха за място на почетната стълбичка. Сираков спря хронометрите на 90:19 минути, като остана на 35 секунди от бронза, с който се окичи Йохан Рунесон от Швеция. Световен шампион стана неговият сънародник Расмус Андерсон. Трима шведи намериха място в четворката, като само Каспар Хаглер от Швейцария, завършил втори, наруши хегемонията им.
“Ако в спринта изпуснах място в топ 6 заради неоптимални варианти, то на дълга дистанция изпуснах медал. Изглежда, че умората ме надви в избора на вариант за 15-ата точка. Същата отсечка, като част от много по-дългата 3-та точка избягах направо, но… бягайки за 15, акълът ми дори не си го и представи… и заобиколих. Щастлив и разочарован!”, написа в личната си страница в социална мрежа Иван Сираков.
Останалите двама българи при мъжете останаха на повече от 26 минути от победителя. Стефан Михайлов (МУ Варна) е 61-ви, Димитър Желязков (НСА) е 65-и. При жените световна шампионка на спринт стана Дениса Косова от Чехия.
Лилияна Гоцева (ЮЗУ Благоевград) е 25-а, Антоанета Дяксова (СУ – София) е 54-та, Общо 76 студентки се състезаваха на 9.8 км. Вчера и днес ще се проведат две средни дистанции, като втората ще бъде с преследване. Първенството ще завърши с щафети на 4 август.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново