Хиляди великотърновци споделиха емоцията на “Britos summer fest”

Публикувано на пн, 8 юни 2015
589 четения

Концертът на “Ъпсурт”, Михаела Филева и Venzy.

За първи път в историята на великотърновския спорт се игра американски футбол. сн. А. ПЕТРОВ

Интригуващи спортни прояви и концерти белязаха празника

Пивоварна “Бритос” зарадва гражданите и гостите на Велико Търново със страхотен бирен фестивал, организиран в старата столица. Тридневните празници Britos Summer Fest по повод на третата годишнина от създаването на  “Бритос” събраха хиляди великотърновци. Сред тях имаше много интригуващи спортни прояви, концерти и игри за всички възрасти.
Над 3000 души изпълниха до краен предел пространството на Боруна в първия ден. Около паметник “Асеневци” и Художествена галерия “Борис Денев” всеки квадратен метър бе изпълнен с празнуващи и жизнерадостни хора. Празникът бе открит от зам.-кмета Снежана Данева, председателя на Общинския съвет Николай Ашиков и изп. директор на “Бритос” Габриела Попова. Община Велико Търново бе основен партньор на организаторите.
Много качествена бира, богато разнообразие на храни, много добра музика и прекрасно настроение зарадваха всички, които дойдоха на грандиозния купон.
Популярните поп изпълнители “Ъпсурт”, Михаела Филева и Venzy зарадваха всички в прекрасната лятна вечер. Невероятно красивата празнична вечер завърши с феерията на зрелищни илюминации.
Атракцията на съботната сутрин бе мачът по американски футбол. Този спорт за пръв път в историята на великотърновския спорт се игра на стадион “Ивайло”. Стотици зрители дойдоха на трибуните, за да видят на живо един от най-популярните спортове отвъд океана.
Демонстративният мач между Sofia Bears (София) и сръбския Kraljevo Royal Crowns бе част от програмата на тридневния Britos Summer Fest, организиран от пивоварна Бритос. Българският тим спечели победата с 32:22.
Фактът, че съперникът бе от Сърбия, не е случаен – именно в тамошното първенство играе съставът на Sofia Bears. “Мечките” от столицата играят именно в Южната дивизия на сръбската лига. Столичният тим съществува от 2007 г. и у нас няма подходящи съперници, като от тази година играе в Сърбия, където американският футбол е сериозно развит. Българският тим дори води в класирането преди последния кръг в своята дивизия.
Мачът се игра във формат Арина лийг, като двата отбора бяха съставени от по осем играчи. Преди двубоя прозвучаха националните химни на България и Сърбия. В Sofia Bears американски футбол практикуват 30 състезатели, сред тях има хора с различни професии, като инженери, юристи, маркетинг специалисти и други, поясни изпълнителният директор на “Бритос” Христо Попов. Самият той бе състезател на тима, но наскоро е спрял да се състезава заради контузия. Един от играчите – Александър Кенанов, вече играе в колежанската дивизия NCAA в САЩ. Sofia Bears два пъти е ставал втори в Балканската лига, играе контроли срещу съперници от съседните страни, а сега вече се изявява с успех в първенството на Сърбия.
Съперникът от Кралево пък години наред е сред топотборите в Сърбия, но поради организационни причини не се включи в тазгодишното първенство и ще участва директно в Балканската лига наесен.
По същото време в парк “Дружба” стартираха спортни игри и състезания на открито за всички желаещи. От 14:00 ч. пак там започна турнирът по волейбол.
Паметникът “Асеневци” събра любителите на футбола и бирата в съботната вечер. На голям екран всички гледаха финала на Шампионската лига между “Ювентус” и “Барселона”, спечелен от каталунците с 3:1. Преди това публиката бе подгрявана от изпълненията на Духовия оркестър на Велико Търново, който завърши изпълненията си с  химна на Шампионската лига.
Вчера в парка отново имаше спортни игри и турнир по стрийтбол, а на големия екран в центъра феновете гледаха финалния мач от тенис турнира “Ролан Гарос”.
Вечерта фестът завърши с концерт на Royal Dixie Band и кино под звездите: филмът “Операция Шменти капели” със специален гост Влади Въргала.
От “Бритос” обещаха фестът да стане традиционен и да се превърне в една от най-зрелищните и приятни атракции на лятото във Велико Търново и през следващите години.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново