Хандбалистките биха и Азербайджан, продължават на евроквалификациите

Публикувано на вт, 16 юни 2015
149 четения

Над всички бе Соня Богданова от “Етър-64”, вкара осем гола

Воденият от Росица Бакърджиева женски национален отбор по хандбал спечели Европейската квалификация, която се проведе в зала “Орловец” в Габрово. Тимът ни постигна две победи и триумфира на първо място в групата. Родните хандбалистки първо надиграха Фарьорски острови с 31:22, а в решаващия мач се наложиха заслужено и срещу Азербайджан с 32:28. Успехът осигурява на България участие във втория цикъл на квалификациите за Евро`2016. В него отборът ни ще спори с тимовете на Испания, Холандия и Австрия. Срещите ще бъдат на разменено гостуване и ще се проведат в периода от октомври 2015-а до юни 2016-а година. Първите два отбора от групата се класират за Евро 2016.
Изключителен двубой срещу азерките изигра Соня Богданова от “Етър-64”, която направи един от най-силните си мачове с екипа на националния отбор. Подобно на мача с Фарьорски острови и трудното начало на първото полувреме срещу тях, българките отново позволиха на съперничките от Азербайджан  да поведат с 0:2. Хандбалистките ни не бяха особено концентрирани в стрелбата, а вратарката на Азербайджан Валентина Саламаха имаше ден.
Това направи играта равностойна и резултатът вървеше гол за гол. 8 минути преди края на първото полувреме тежка контузия в областта на коляното получи една от лидерките на българския състав Нели Добрева, която при реализирането на третия си гол в мача стъпи накриво и със сълзи на очи излезе от игра. Моментът беше изключително неприятен и повлия на нашите момичета, а съставът на Азербайджан дръпна с два гола – 10:12. Отборът ни обаче бързо си върна концентрацията и с три поредни попадения – на Недялка Делчева, Лидия Ковачева и Соня Богданова, излезе напред преди почивката – 13:12.
Второто полувреме отново започна равностойно до 42-ата минута, когато чрез Елизабет Оморегие, Радостина Генкова и Соня Богданова поведохме с 22:19, а след още два поредни гола на Оморегие и Силвия Атанасова и с 24:20. До края на срещата България не даде много шансове за попадения на гостенките и с добра игра в игра в защита и бързи контраатаки поддържаше аванса от 4-5 гола до последния съдийски сигнал.
Соня Богданова бе неудържима в атака и се разписа осем пъти за успеха. Осем попадения наниза и Елизабет Оморегие, а Лидия Ковачева вкара 4. По три попадения записаха Нели и Недялка Делчева, а по две Радостина Генкова, Силвия Атанасова и Даниела Коцева.
“Изключително съм щастлива и доволна от двете победи. Бяха трудни мачове срещу подготвени и стабилни отбори. Голяма благодарност към всички момичета, които поканихме от чужбина и всички се отзоваха и играха със сърце за България. Много съжалявам за травмата на Нели Добрева, която ни е основен играч и се представя фантастично в шампионата на Италия, но контузиите са част от нашия спорт и никога не са приятни. Благодарност и поклон пред изключителната подкрепа на зрителите по трибуните. Още утре отивам да заявя среща при спортния министър Красен Кралев, защото с нашия ограничен бюджет няма да успеем да обезпечим следващите си гостувания от Европейските квалификации. Двата успеха над  Фарьорски острови и Азербайджан са началото на възраждането на позициите и авторитета на родния хандбал в Европа”, сподели след края на мача Росица Бакърджиева, която е президент на БФХ и старши треньор на женския национален отбор.
След края на срещата зрителите слязоха на терена и поздравиха националките за успеха, които не отказаха автограф или снимка на никого.
България: Петя Пенчева, Десислава Николова, Недялка Делчева, Нели Добрева, Силвия Атанасова, Елизабет Оморегие, Лидия Ковачева, Радостина Генкова, Соня Богданова, Даниела Коцева, Мадлена Дончева, Глория Павлова, Стефка Агова, Веселка Калакунова, Лора Сарандева, Боговеста Йосифова, Камелия Грънчарова.
Треньори: Росица Бакърджиева, Веселина Златева, Марияна Семерджиева.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново