Гросмайстор спаси “Шапката на Капабланка”

Публикувано на пт, 12 Дек. 2014
227 четения

Последният за т.г. турнир по ускорен шахмат за ветерани, който се провежда ежемесечно в клуб “Втора младост”, можеше да се окаже наистина последен (в най-добрия случай – под това име), тъй като според регламента почетният преходен приз “Шапката на Капабланка” остава притежание завинаги на този състезател, спечелил го за трети пореден път.
Такава възможност се очертаваше пред о.р. Атанас Атанасов, победител в предишните два турнира, информира Живко Хлебаров (д-р Ласкер). Шампион този път обаче стана гросмайсторът по кореспондентен шах Младен Гуджев, който с впечатляващите 7.5 т. от 9 възможни и без нито една загуба оглави крайното класиране.
На второ място се класира о.р. Жени Кирвиков с 6.5 точки, а третото място взе Димитър Марков с 5 т., което даде основание на последния да покани на мач мс Иван Илийков, с удоволствие приел поканата.
Този турнир според мнението на всички състезатели се оказа един от най-силните за изминалите години, за което говори и фактът, че следващите трима състезатели след победителите се оказаха с по равни 4.5 точки, а други трима с по 4 точки не бяха застраховани от опасността да отидат на квалификация. В предишните турнири обикновено и 2.5 т. бяха достатъчни за оставане в основния турнир.
Участниците в двата турнира – квалификационния и основния, благодариха на клубното ръководство, уредниците и организатора, без чиято добра воля, помощ и дейно участие нямаше да бъде възможно провеждането на нито един турнир през последните години.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново