Горещи страсти и бой на мач “Локо” – “Етър”

Публикувано на пт, 20 окт. 2017
237 четения

Футболните страсти между “Локомотив” (ГО) и “Етър” очевидно не са от вчера, а явно датират още отпреди 9 септември. Свидетелство за това е интересна находка от в. “Спорт” от 1943 г. От публикацията става ясно, че на игрището в Калтинец е имало “горещи страсти” в мач между “Локомотив” (тогава – “Железничарски спортен клуб”) и “Етър”. А кой крив, кой прав – вероятно са били наясно само очевидците на въпросния мач, игран в онези далечни времена. Публикуваме материала от вестника дословно:
“Обясненията на горнооряховци за мача “ЖСК” – “Етър”
За полуфиналната среща от първенството на ТОСО “ЖСК” – “Етър” ни бяха съобщени от Търново работи, които нямат нищо общо със спорта. Горнооряховският клуб се е почувствал засегнат от това и неговият председател д-р Хубенов ни изпраща едно обширно обяснение, с което окачествява съобщенията като тенденциозни и предизвикателни. Ние не желаеме да ставаме проводник на такива спорове, но понеже дадохме думата на едната страна, трябва да задоволим сега и другата.
В писмото на д-р Хубенов се изтъква в общи черти следното:
1. С насрочването на срещата в с. Калтинец правилникът не е нарушен, тъй като на игрището в Горна Оряховица е било невъзможно да се играе поради лошото време, а пък в случай на отлагане срокът за представяне на първенеца е щял да бъде пропуснат.
2. Лицето, което е влязло в игрището и е ударило играч на “Етър”, е било зрител, отстранен веднага след случката. То не е член на “ЖСК”.
3. Побой над играчите на “Етър” не е имало, а контузването на левия бек на “Етър” е станало случайно. Реферът е бил много добър.
Б.Р. Изнесеното от двете страни е доста противоречиво, но тъй като те настояват за анкета, такава би трябвало да се направи на всяка цена, за да се установят виновните в този спор”, се казва в редакционния материал от 1943 г.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново