Гледаме Евро-2024 на открита сцена във В. Търново!

Публикувано на пн, 10 юни 2024
2943 четения

Благотворителната кауза е издигане на паметник на Трифон Иванов

Футбол, бира и рокендрол е доказано най-добрата комбинация, когато става дума за гледане на мачове на най-популярния спорт в света. Гледането на двубои на открита сцена във фензони е практика от десетилетия в европейските страни, но никога досега не е правено във Велико Търново. До настоящия момент, откогато жителите на старата столица ще могат да се насладят на започващото Европейско първенство по футбол на „Открита сцена Евро-2024/САЩ-94“. Идеята и реализацията е на великотърновските бизнесмени Георги Радев и Александър Карачолев, а проявата ще е във всички дни на шампионата от 14 юни до 14 юли. Двамата са познати благодетели за Велико Търново и са реализирали много каузи, а благотворителна кауза ще има и този път – набиране на средства за поставяне на паметник на легендата Трифон Иванов в старопрестолния град.

Откритата сцена ще бъде монтирана пред паметника на Асеневци, на паркинга до Стамболовия мост. Ще има поставен голям екран с размери 6 на 4 метра, а на половината от пространството ще бъде поставена и огромна шатра. Областният всекидневник „Янтра ДНЕС“ е официален медиен партньор на „Открита сцена Евро-2024/САЩ-94“.
„Освен задължителната бира, ще има и подобаваща кухня – дърпано свинско, чипсове, няма да минем без кебапчета и кюфтета, защото сме в България, но кулинарните угощения ще бъдат изкушаващи и пасващи на обстановката и бирената идея. Някои от мачовете ще се играят по едно и също време и няма как да бъдат обхванати, но 80 % от двубоите ще бъдат обхванати“, казва Георги Радев.

Втората идея е отбелязването на 30 години от паметното Американско лято в САЩ-94, когато националният отбор на България стана четвърти в света. Затова в дните, когато няма да има мачове от Евро-2024, ще бъдат излъчвани българските мачове от САЩ 94. Всички знаем резултатите, мнозина от нас пазят спомени за срещите, но идеята е в емоционалния ефект.
Интригуващото обаче е, че преди всеки от мачовете от САЩ-94 ще има среща на феновете с някой от легендите – бронзови медалисти от САЩ-94. Някои, като Бончо Генчев, вече са дали потвърждение, водят се разговори и с другите легенди-национали на „Етър“ и още имена от Пеневата чета. Те ще се върнат към спомените за онези славни времена и със сигурност ще извадят интересни истории „от кухнята“, а после всички заедно с присъстващите зрители ще гледат мача. Планира се една от вечерите да е посветена и на 100-годишния юбилей на „Етър“.

А основната идея на цялата едномесечна проява е благотворителна кауза, за да бъде издигнат паметник във Велико Търново на Трифон Иванов! „Провели сме разговори със семейството му, те вече са стартирали процедура за негов паметник, която е дълга – трябва да има одобрен архитектурен проект, да мине през Общински съвет… Има и определен скулптор. Идеята ни е да се присъединим към тях, като ги подкрепим финансово и да популяризираме каузата. Идеята е паметникът на Трифон Иванов да се намира пред стадион „Ивайло“. Средствата от цялата проява ще бъдат предадени на семейството на Трифон Иванов като помощ за реализиране на идеята“, казва Георги Радев.

Важно уточнениe е, че входът за всички зрители ще бъде напълно безплатен. Средствата за паметника на Трифон Иванов ще бъдат набирани от продажбата на мърчандайз продуктите, каквито ще има на футболните вечери, и част от печалбата на организаторите, като ще бъдат поставени и благотворителни урни, в които всеки желаещ ще може да се включи с даряване на средства според желанието и възможностите си.

Официалното откриване на „Открита сцена Евро-2024/САЩ-94“ е в петък, 14 юни, когато е стартът на Европейското първенство и първият мач между Германия и Шотландия. Програмата във Велико Търново ще стартира след 19:00 ч. със среща-разговор с футболните легенди.
От 21:00 ч. до началото на мача феновете ще подгрява варненската група „Алиби“, която прави страхотни кавъри на песните на AC/DC, Whitesnake, Rainbow, рок в най-чистия му вид. Самият двубой между Германия и Шотландия стартира в 22:00 ч.

Програмата с всички прояви ще бъде публикувана във Фейсбук страницата „Открита сцена Евро-2024/САЩ-94“, за да може всеки желаещ да я следи и да прави своя избор. Проявите и срещите с легендите ще бъдат анонсирани и отразявани и в „Янтра ДНЕС“.

Освен всичко дотук, организаторите обаче имат и още една страхотна идея. Тъй като сцената ще е там през целия месец, намеренията им са да дават поле за изява на всеки желаещ, когато няма мачове. „От старата столица са излезли Мария Илиева, Михаела Филева, както и още много талантливи имена в родното изкуство. Вижда се, че великотърновци имат потенциал, но много от тях придобиват популярност чак когато излязат оттук и им се даде шанс. Може би на нашия град липсва такава открита сцена, която да дава „свободен микрофон“. Това ще бъде чудесна възможност, ако някой иска да излезе на сцената и покаже качествата си, да бъде видян от публиката. Сцената е свободна за такива изяви извън програмата на футболните мачове“, казват организаторите. На фейсбук страницата на събитието има необходимия имейл и телефон за контакти.

„В днешно време е важно да създаваш някаква концепция, която да не е само бизнес насочена за пари, а и към хората, освен това да има и кауза, която обединява тези две неща. Ако е само бизнес – парите никой не си ги е взел на оня свят… Самата кауза е много хубаво нещо, обаче ако няма пари, с които да бъде подкрепена, си остава само една идея. Но най-важното в цялото това нещо трябва да е човекът, защото, ако е нещо друго, то губи стойност“, завършва Георги Радев.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново