Ге­ор­ги Ва­си­лев – но­ви­ят стар­ши треньор на “ви­о­ле­то­ви­те”: “Знам кол­ко е труд­но, но ид­вам с ам­би­ци­я­та “Етър” да стане първи”

Публикувано на ср, 7 ян. 2015
309 четения

Ге­ор­ги Ва­си­лев ве­че офи­ци­ал­но е но­ви­ят стар­ши треньор на “Етър”. Как­то вче­ра съ­об­щих­ме, нас­тав­ни­кът бе пред зав­ръ­ща­не на ста­ди­он “Ивай­ло”, ка­то се ча­ка­ше фи­на­ли­зи­ра­не на за­поч­на­ли­те още пре­ди Но­ва го­ди­на пре­го­во­ри.
В по­не­дел­ник сле­до­бед Ва­си­лев приз­на пред сто­лич­на аген­ция, че на­ис­ти­на раз­го­ва­ря с “Етър”, то­ва е от­бо­рът на сър­це­то му и ня­ма как да му от­ка­же и се на­дя­ва до ня­кол­ко дни да пос­тиг­не спо­ра­зу­ме­ние с ръ­ко­вод­с­т­во­то на “ви­о­ле­то­ви­те”.
“Още ня­ма ни­що офи­ци­ал­но. Не от­ри­чам, че раз­го­ва­рям с хо­ра­та от ръ­ко­вод­с­т­во­то. Зна­е­те, че “Етър” ми е на сър­це, ня­ма как да от­ка­жа. Още по­ве­че, че съм встра­ни от фут­бо­ла дос­та вре­ме и го­ря от же­ла­ние от­но­во да ра­бо­тя. Пред­по­ла­гам, че ще се раз­бе­рем. За­да­ча­та оба­че ни­как ня­ма да е лес­на. Осъз­на­вам, че ще е труд­но, но съм го­тов да при­е­ма пре­диз­ви­ка­тел­с­т­во­то. С по­мощ­та на всич­ки във Ве­ли­ко Тър­но­во мо­жем да вър­нем “Етър” при про­фе­си­о­на­лис­ти­те. Не оти­ва на от­бор ка­то “Етър” да бъ­де във “В” гру­па”, за­я­ви 68-го­диш­ни­ят Ге­ор­ги Ва­си­лев.
Съ­щия ден сле­до­бед пос­лед­ва сре­ща меж­ду не­го, кме­та на В. Тър­но­во Да­ни­ел Па­нов и пре­зи­ден­та на клу­ба Алек­сан­дър Нан­ков, на ко­я­то са би­ли напълно  уточ­не­ни не­ща­та.
Ве­чер­та но­ви­на­та окон­ча­тел­но ста­на факт и бе съ­об­ще­на от Алек­сан­дър Нан­ков. “Раз­го­во­ри­те ни то­ку-що прик­лю­чи­ха. Ве­че мо­га да съ­об­щя офи­ци­ал­но, че Ге­ор­ги Ва­си­лев е но­ви­ят нас­тав­ник на “Етър” и за­поч­ва­ме ра­бо­та”, за­я­ви пред сай­та “Ве­ли­ко Тър­но­во спорт” Алек­сан­дър Нан­ков. “Ге­ор­ги Ва­си­лев ид­ва там, къ­де­то му е мяс­то­то, ид­ва да по­ма­га на ве­ли­ко­тър­нов­с­кия фут­бол. Ис­кам да уточ­ня две не­ща: пър­во­то е, че г-н Ва­си­лев пра­ви за “Етър” ком­п­ро­мис, кой­то с друг клуб не би го нап­ра­вил, за ко­е­то ис­к­ре­но му бла­го­да­рим. Вто­ро­то, ко­е­то ис­кам да под­чер­тая, е че фи­нан­со­ва­та рам­ка, в ко­я­то ще ра­бо­тим, е как­ва­то е би­ла и до­се­га”, за­я­ви пре­зи­ден­тът на “ви­о­ле­то­ви­те”. Той бе ка­те­го­ри­чен, че го­ля­ма­та цел пред “Етър” е пър­во мяс­то в нас­то­я­що­то пър­вен­с­т­во и зав­ръ­ща­не в про­фе­си­о­нал­ния фут­бол.

Ге­ор­ги Ва­си­лев е ро­ден на 9 ав­густ 1946 г. С ви­о­ле­то­вия екип в “А” гру­па от 1969 до 1975 г. за­пис­ва 175 ма­ча и 20 го­ла, а в “Б” гру­па – 75 ма­ча и 16 го­ла за пе­ри­о­да 1975/77 г. Ка­то треньор на от­бо­ра ста­ва шам­пи­он и но­си­тел на Ку­па­та на БФС през 1991 г. и два пъ­ти спе­чел­ва брон­зо­ви­те ме­да­ли през 1989 и 1990 г.
Обя­вен е за фут­бо­лен треньор №1 на Ве­ли­ко Тър­но­во за 20 век, а съ­що та­ка на­ме­рил мяс­то и в иде­ал­ния от­бор на “Етър” за ми­на­ло­то сто­ле­тие.
Един­с­т­ве­ни­ят треньор в Бъл­га­рия, ста­вал шам­пи­он с три раз­лич­ни клу­ба – “Етър”, ЦСКА и “Лев­с­ки”.
За­вър­шил е треньор­с­ка­та шко­ла в Кьолн. Пър­ви­ят от­бор, кой­то во­ди, е “Лев­с­ки” (Стра­жи­ца) в пе­ри­о­да 1977-79. През 1979 г. е наз­на­чен на ра­бо­та в “Етър”, ка­то до 1981 г. е по­мощ­ник-треньор, а до 1992 г. е стар­ши треньор с две го­ди­ни пре­къс­ва­ния. През се­зон 1984-85 е на­че­ло на “Спар­так” (Пл), а през 1985-86 е по­мощ­ник-треньор на на­ци­о­нал­ния от­бор.
След “Етър” Ге­ор­ги Ва­си­лев ръ­ко­во­ди “Лев­с­ки”, с кой­то ста­ва два пъ­ти шам­пи­он, ЦСКА (съ­що шам­пи­он), ки­пър­с­кия “Анор­то­зис”, нем­с­кия “Уни­он” (Бер­лин), кой­то из­веж­да до Вто­ра Бун­дес­ли­га, до фи­нал за Ку­па­та на Гер­ма­ния и учас­тие в ев­ро­тур­ни­ри­те. Пос­ле ка­ри­е­ра­та му ми­на­ва през ки­пър­с­кия “Неа Са­ла­ми­на”, “Наф­текс”, “Ле­ва­ди­а­кос” (Гър­ция), “Не­се­бър”, “Чер­но­мо­рец” (Бур­гас).
Пър­во­то об­шир­но ин­тер­вю, ко­е­то Ге­ор­ги Ва­си­лев да­де след наз­на­че­ни­е­то си в “Етър”, бе за об­лас­т­ния все­кид­нев­ник “Ян­т­ра ДНЕС”.
– Г-н Ва­си­лев, пос­тиг­нах­те ли окон­ча­тел­но до­го­вор­ка да по­е­ме­те треньор­с­кия пост в “Етър”?
– Да, след пос­лед­на­та ни сре­ща в по­не­дел­ник не­ща­та са окон­ча­тел­ни.
– Как­во ви на­ка­ра да при­е­ме­те?
– Пред­ло­же­ни­е­то на хо­ра­та да се вър­на. За да мо­жем с об­щи уси­лия да нап­ра­вим не­що за фут­бо­ла във Ве­ли­ко Тър­но­во. Ис­кам да при­зо­ва да не се из­па­да в из­лиш­на еу­фо­рия. То­ва не е ра­бо­та за един ден или ед­на сед­ми­ца, а е не­об­хо­дим дъ­лъг пе­ри­од от вре­ме. С 24 ча­са фут­бо­лът във Ве­ли­ко Тър­но­во ня­ма да се про­ме­ни. Изис­к­ват се мно­го не­ща, за да има се­ри­оз­на про­мя­на на­го­ре. Не се заб­луж­да­вам, че ще е лес­но, не­ка и хо­ра­та не се заб­луж­да­ват. Да не пра­вят срав­не­ние с пре­диш­ни­те го­ди­ни, за­що­то се­га не­ща­та са раз­лич­ни. Тряб­ва да се мис­ли и ра­бо­ти дъл­гос­роч­но.
– Срещ­нах­те се с кме­та Да­ни­ел Па­нов, как­во об­съж­дах­те?
– Той при­вет­с­т­ва мо­е­то ре­ше­ние да за­ра­бо­тя в “Етър”. Об­щи­на­та има го­лям при­нос за раз­ви­ти­е­то на клу­ба, тя е пря­ко от­го­вор­на за раз­ви­ти­е­то на ба­зи­те. Има по­зи­тив­ност и же­ла­ние да се нап­ра­ви как­во­то мо­же. Да­ни­ел Па­нов раз­би­ра, че въз­с­та­но­вя­ва­не­то на те­ре­на за­пад­но от ста­ди­он “Ивай­ло” ще бъ­де се­ри­о­зен ус­пех за фут­бо­ла. От не­го раз­б­рах, че ще въз­ло­жи пла­ни­ра­не­то на но­вия тре­ни­ро­въ­чен те­рен. Аз съм бил от­къс­нат от Ве­ли­ко Тър­но­во, но да при­пом­ня, че на то­ва мяс­то из­рас­на­ха фут­бо­лис­ти­те от гра­да. Те­рен до ста­ди­о­на е не­об­хо­дим, за­що­то ще се спес­тя­ват и тран­с­пор­т­ни раз­хо­ди и ня­ма да се хо­ди до се­ла­та. Ще про­дъл­жи ра­бо­та­та и по про­ек­та за иг­ри­ще­то до Спор­т­но­то учи­ли­ще.
– Ка­къв ще бъ­де треньор­с­ки­ят ви щаб?
– Ка­ло­ян Ча­къ­ров има пред­ло­же­ние да ста­не треньор на вра­та­ри­те в моя щаб. Все още ня­мам от­го­вор от не­го, ча­кам да ми се оба­ди с ре­ше­ни­е­то си. Ка­ло­ян е доб­ре до­шъл при мен, ако ре­ши, смя­там, че то­ва е си­ла­та му. Или­ян Ки­ря­ков е си­гур­но име в ща­ба ми, той е чо­век, на ко­го­то раз­чи­там. Или­ян ще ми по­мог­не и да при­до­бия впе­чат­ле­ния по се­гаш­но­то със­то­я­ние на от­бо­ра и на от­дел­ни­те фут­бо­лис­ти. Ис­кам и още един чо­век в ща­ба.
– Как­во пред­с­тои в близ­ки­те дни?
– За­поч­ва­ме ра­бо­та по се­лек­ци­я­та. Тряб­ва да прив­ле­чем иг­ра­чи, вяр­но е, че ако бе­ше от­бор от “А” гру­па, иг­ра­чи­те по-лес­но щя­ха да се съг­ла­ся­ват да дой­дат, а ка­то ста­ва въп­рос за “В” гру­па, труд­но се на­ви­ват. Но фут­бо­лис­ти има, ще се на­ме­рят. Ня­ма да ги тър­сим на ки­лог­рам, а пър­во ще уточ­ним нев­рал­гич­ни­те пос­то­ве и ще ги под­си­лим. До 25 яну­а­ри ще уточ­ня­ва­ме и къ­де ще тре­ни­ра­ме, кон­т­ро­ли­те, та­ка да са ка­же – под­го­тов­ка на под­го­тов­ка­та. И на 26-и за­поч­ва­ме…
– Мо­же ли “Етър” да се пре­бо­ри за вли­за­не в “Б” гру­па?
– Тръг­ва­ме с та­зи цел. Проб­лем в гру­па­та е, че от­бо­ри­те са мал­ко, пред­ни­на­та на “Спар­так” (Пле­вен) е пет точ­ки. Има 13 кръ­га, а още един от­бор е пред от­каз­ва­не. То­ва сък­ра­ща­ва въз­мож­нос­ти­те за сто­пя­ва­не на па­си­ва и всич­ко ще е въп­рос на ор­га­ни­за­ция и ре­ал­на пре­цен­ка. Пак ще ка­жа, да не пра­вим срав­не­ния с ед­но вре­ме, се­га от­бо­ри­те са с по-мал­ки фи­нан­со­ви въз­мож­нос­ти и се раз­чи­та глав­но на труд и ор­га­ни­за­ция. Но аз ид­вам с та­зи ам­би­ция – “Етър” да вле­зе в “Б” гру­па. На­яс­но съм, че във фут­бо­ла ре­зул­та­ти­те оп­ре­де­лят нас­т­ро­е­ни­е­то на хо­ра­та.
Ана­то­ли ПЕТ­РОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново