Етърци завършиха достойно в Берлин с 3 победи и 2 загуби

Публикувано на пн, 14 юли 2014
273 четения

До осминафиналите достигнаха децата на “Етър” в големия международен турнир “ALLtogether” в Берлин, които завършиха достойно участието си с актив от три победи и две загуби. В последния мач с английския “Ламб Тайгър” нашите отстъпиха с 5:0, като съперникът превъзхождаше в ръстово и физическо отношение. В рамките на 7-8 минути етърци получиха бързи два гола от добре отпочиналите (играли само три мача в групата) англичани.
Нашите поизравниха играта, като пропуск на празна врата направи Бранислав Ботев, но умората, натрупана от изиграните предишната вечер три мача (последният завършил в 22 ч.) и контузията на Николай Лазаров нарушиха ритъма в играта и след извършените принудително размествания и смени, през втората част етърци получиха нови три гола.
Така “Етър” завърши на 9-16 място от 30 отбора в своята възраст с общо 13 вкарани и 6 получени гола. Въпреки загубата момчетата от Велико Търново се представиха повече от достойно и защитиха името на клуба, град Велико Търново и България.
“Нека не звучи като оправдание, но имахме и битови трудности – смяна на палатки, на следващата вечер спешно изнасяне от лагера поради потоп, продължило над 4 ч., снощи при прибирането около 22:30 ч. целият багаж бе обърнат наопаки от събраните в един салон 4 отбора, поради което пуснахме оплакване до организаторите. Това доведе до физическо и психическо дестабилизиране на състоянието на момчетата. Да не забравяме и че това са първите официални мачове на такъв терен, като досега тези момчета (р. 2001 г.) единствени в България играха Футбол 9”, заявиха съпровождащите нашия тим родители.
Въпреки тези битови проблеми, като цяло престоят на великотърновци в Берлин бе запомнящ се за тях. След добрите си игри младите футболисти на “Етър” спечелиха приятели и привърженици, като дори вече получиха покана за участие в международен турнир в Литва.
Отборът на “Етър” бе приет официално от посланика ни в Германия Ради Найденов. В свободен разговор с децата той се запозна с отбора и им разказа интересни и поучителни неща от своя професионален и личен живот. От своя страна посланикът ни бе запознат с кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 г., и получи като подарък от отбора макет на Царевец, диск със спектакъла “Звук и светлина” и други.
След това момчетата се разходиха до Бранденбургската врата и други забележителности в немската столица, а в последния ден от престоя си направиха още една разходка из Берлин с корабче по р. Шпрее. “ALLtogether” приключи с “Вечер на нациите”, където бе представен “Етър” и Велико Търново като кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г. на специално изработен щанд. Последва пищно закриване със заря. Децата на “Етър” получиха сертификат за участие и индивидуални медали за всеки един, както и подаръци от организаторите.
“Етър”: Диян Колев, Мирослав Александров, Ростислав Димитров, Николай Лазаров, Христо Кьомеров, Александър Божуранов, Димитър Динев, Бранислав Ботев, Стоил Стефанов, Кристиян Радойчев, Кольо Станев, Филип Георгиев, Мартин Пашов, Васил Качамаков, Ерай Алков, Веселин Савов, Христо Анев, Стефан Петров. Треньор: Марин Стефанов.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново