Емил Стефанов със силно представяне на международния турнир “Прага оупън”

Публикувано на чт, 21 ян. 2016
177 четения

Агресивната игра на Емил Стефанов принуди международния майстор Артур Флоров от Украйна да мине в защита. В крайна сметка партията завърши реми.

Талантливият великотърновски шахматист Емил Стефанов, двукратен шампион на България в своята възраст, записа силно участие в престижна международна надпревара в Чехия. Състезателят на ШК “Етър” имаше възможността да премери сили срещу ред съперници от Европа и се възползва по най-добрия начин, като натрупа ценен международен опит. Откритото първенство на Прага е част от международна верига от турнири, към която принадлежи и Мемориал Кесаровски- Станчев, провеждан всяка есен в Слънчев бряг.
Турнирът “Прага оупън”, състоял се в чешката столица от 8 до 15 януари, бе разделен на две групи – Грандмастърс “А” и секция “Б” за любители с ЕЛО до 2200. Емо се състезава в “А” турнира, който събра 171 шахматисти от 32 страни от петте континента. Седем бяха гросмайсторите, 13 – международните майстори, а общо 52 от участниците бяха с международни звания.
Емил Стефанов бе 48-и по рейтинг в стартовия лист. Надпреварата бе по швейцарската система в девет кръга, с контрола 90 минути за 40 хода плюс 30 мин. до края на срещата с 30 секунди добавено време след всеки ход. Това направи партиите освен оспорвани и много продължителни, като някои от тях продължиха по повече от 5 часа.
Емил Стефанов завърши турнира с положителен резултат, като спечели 4 победи, направи три ремита и допусна само две загуби. Това му донесе актив от 5.5 точки от девет възможни и 31-о място в генералното класиране сред 171 участници. България имаше трима представители, като другите двама българи Христо Митов Христов и фм Иван Стойнов от София завършиха с по 5 точки.
Великотърновският шахматист стартира с чудесна бърза победа с черните фигури срещу Софи Прибилова (Чехия), а във втория кръг имаше тежка партия с гросмайстор Хенрик Теске от Германия, четвърти в стартовия лист. Битката продължи 4 часа и половина и завърши с победа на по-титулования съперник, който завърши на 2-ро място в генералното класиране.
Емил Стефанов продължи с нови две победи срещу Вацлав Владика и Андрей Починков от Чехия, а в петия кръг срещна Михал Вишневски (Полша), като отказа реми и игра рисково само за победа, но това доведе до втората му загуба. Срещата му с Недим Япар (Турция) в следващия кръг бе епична и продължи 5 часа и 15 минути, но бе спечелена от Емо, който през цялата партия бе в по-добра позиция. До края последваха три ремита с фм Ян Пулторак (Полша), мм Артур Флоров (Украйна) и Вайдотас Валантиежус (Литва), което оформи крайния актив от 5.5 т.
“Радвам се, че Емо показа добра шахматна форма, въпреки че от почти 4 месеца не е участвал в международни прояви. Желанието му за красива игра и за победа е водещо при него, макар че понякога липсата на прагматизъм му изиграва лоша шега. Участието на Емил Стефанов в “Прага оупън” и натрупаният международен опит е безспорен плюс за бъдещото развитие на кариерата на великотърновския талант”, заяви председателят на клуба Николай Йорданов.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Т. СТЕФАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново