Елмира Камушева – прекрасна, грациозна, магнетична

Публикувано на чт, 16 февр. 2017
1064 четения

Прекрасна, грациозна, магнетична. Стойката и походката ѝ правят впечатление, когато минава покрай нас. Елмира е елитен спортист в Спортно училище – В. Търново, носител на много награди от държавни, международни и световни първенства и турнири.
Най-големите ѝ постижения са от участията ѝ в световните първенства по естетическа групова гимнастика с националния отбор на България – на Фарьорските острови отборът се класира на трето място през 2015 г.
Особеност на естетическата гимнастика в сравнение с художествената е изпълнението на съчетания от повече гимнастички (6-12) без уреди. Впечатляваща е феерията от движения, леки като вълни, женствени и нежни, без акробатика – един завладяващ танц.
Участията ѝ на световни първенства са три. В Москва през 2014 г. отборът на СК “Етър Елит” се класира на осмо място. Елмира участва в надпреварата за Световната купа по естетическа групова гимнастика с националния отбор девойки в София, където момичетата печелят трето място през 2015 г., и в Тампере, Финландия, отново бронзови медали. Четири поредни години, от 2013 до 2016 г., гимнастичките на СК “Етър Елит” са шампионки на държавните първенства по естетическа групова гимнастика в категориите девойки и жени.
Много победи има Елмира като състезател по художествена гимнастика. На държавното първенство по худ. гимнастика в Ст. Загора, кат. “Б”, се класира на III място в индивидуалния многобой за девойки ст. възраст през 2013 г. На същото първенство на уред топка в индивидуалното класиране заема II място.
През 2014 г. в София на държавното първенство по художествена гимнастика, кат. “Б” в индивидуалния многобой е четвърта. На обръч индивидуално се класира на III място, на лента – на пето.
СК “Етър Елит” е организатор на международните турнири по художествена гимнастика “Огърлицата на Десислава”. Елмира е безспорно един от бисерите в тази огърлица. През 2014 г. завоюва 1 златен и 2 сребърни медала; 2015 г. й носи 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал; 2016 г. се окичва отново със злато и сребро. В Международния турнир “Купа ЦСКА” – гр. София, през 2013 г. в категория девойки старша възраст – I място в многобоя.
Елмира има участия в международните турнири “Цветята на България” в София, където завоюва първо място в многобоя през 2014 г.; “Приятелите на Бургас” – индивидуално класиране на уред бухалки през 2016 г. в категория жени.
В залата по художествена гимнастика е от 6-годишна по 2-7 часа дневно тренировки. Записала се е при Антоанета Ганчева, след това години тренира при Савина Ганчева. Нейните изпълнения на различни уреди са ни радвали при откриване на учебната година, при тържествени поводи и празници.
Какви са най-ценните качества на гимнастичката? Според Елмира художествената гимнастика е немислима без гъвкавост, координация, ориентация, музикалност. А за да успееш в този спорт, са необходими упоритост, безкрайно търпение, лишения и голяма всеотдайност.
Клуб “Спортна журналистика”
при Спортно училище В. Търново

loading...
Пътни строежи - Велико Търново