Единна Втора лига от 20 отбора от лятото

Публикувано на пт, 10 май 2024
181 четения

Единна Втора лига от 20 отбора най-вероятно ще има от лятото за новото първенство. Това стана ясно след срещата на БФС и ПФЛ с клубовете. Четири ще са дублиращите отбори, като към “Лудогорец II” и ЦСКА 1948 II се присъединяват и вторите тимове на ЦСКА-София и “Ботев” (Пловдив).
Бе направено предложение за разделяне на Втора лига на две групи по 12 отбора, които да бъдат допълнени от тимове от Трета лига, но клубовете отказаха. Така 20-те тима ще играят по два мача на разменено гостуване в общо 38 кръга.
Завършилите на първо и второ място в крайното класиране получават промоция за Първа лига. Третият и четвъртият играят бараж за елита срещу заелите 13-о и 14-о място в Първа лига, а последните 4 в класирането изпадат в Трета лига. През паузите в първенството за мачове на националния отбор надреварата във Втора лига няма да бъде прекъсвана.
Първа лига остава от 16 отбора, като промени има само в начина на провеждане на плейофите. След изиграването на 30 кръга редовен сезон отборите се разделят на 3 групи. Шампионска група – в нея участват класираните от 1-во до 4-то място, които изиграват 6 кръга при разменено гостуване. Група “Лига на конференциите” – в нея участват класираните отбори от 5-мо до 8-о, които изиграват 6 кръга при разменено гостуване. Завършилият на 5-о място играе бараж срещу 3-ти и 4-ти в Шампионската група, който дава право за участие в Лигата на конференциите. Група “Плейаути” – в нея участват отборите, класирани от 9-о до 16-о. Те се срещат по веднъж на база класирането по системата “Бергер”. Завършилите на 15-о и 16-о място в крайното класиране изпадат във Втора лига. Класиралите се на 13-о и 14-о място играят бараж срещу завършилите на 3-то и 4-то място във Втора лига.
Стартът на новото първенство е на 22 юли, краят на есенния полусезон – на 14 декември 2024. Началото на пролетния полусезон е на 15 февруари 2025, а краят на шампионата – на 31 май/1 юни 2025 г. Направените предложения обаче трябва да бъдат приети от Изпълкома на БФС.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново