Двама великотърновци изкачиха връх Писко в Перуанските Анди

Публикувано на пн, 11 юли 2016
465 четения

Двама от великотърновската експедиция – Димитър Колешев и Светослав Тинчев изкачиха успешно връх Писко (5750 м. н. в.) в Перуанските Анди. В клубната експедиция с ръководител Боян Димов са включени Йордан Грозданов, д-р Мариана Чернева, Светослав Тинчев, Цветанка Петрова, Галин Велчев, Соня Гавраилова и Кольо Колев. Технически ръководител и водач е Димитър Колешев.
“Трекът в трите дни премина перфектно. Всички се аклиматизираха много добре, времето беше супер. За атаката на върха се приготвихме две групи – една четирима и една петима човека. Аз взех в групата жените, които малко по-бавно вървят, и решихме да тръгнем час и половина по-рано и в по-горна точка да се съберем и да продължим заедно нагоре.
Но времето в последните два дни почна да се разваля. Разваляше се с всеки един ден – все по-зле и по-зле. В първата група Светльо и водачът Митко и във втората група – аз, Галин и Кольо, тръгнахме нагоре. С много добро темпо се движихме, чувствахме се перфектно, нямахме проблеми. Митко и Светльо качиха върха, а ние стигнахме до сто метра под върха като височина и около 30-40 минути като време. Изведнъж се съединиха всички облаци, времето стана много коварно, много мъгливо, почти губехме пътеката, по която те бяха оставили следи от котки… и в крайна сметка ние стигнахме сто метра под върха и се върнахме поради лошите метеорологични условия”, написа от Перу ръководителят на експедицията Боян Димов.
Групата продължава пътешествието по програма – Мачу Пикчу, Титикака, долината на инките и градовете Куско и Пуно.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново