Девойките до 15 години на “Етър” станаха вицешампионки на България

Публикувано на вт, 9 юли 2024
66 четения

Вицешампионска титла на България спечелиха футболистките на “Етър” до 15 години на държавните финали, провели се в Трявна. “Болярките” можеха да стигнат и до титлата, но във финала по ред причини отстъпиха с 3:1 на “Академия Лион” (Пловдив), когото са побеждавали многократно.
За титлата спориха шестте най-добри отбора от страната, като събитието бе под егидата на Българския футболен съюз, а организацията и финансирането се поемат изцяло от футболната централа по Програма за развитие на женския футбол.
Малшансът за етърки започна още с жребия – едната група събра трите най-добри отбора “Спортика” (Благоевград), “ЛП Суперспорт” (София) и “Етър”, докато в другата бяха “Академия Лион” (Пловдив), НСА и “Янтра” (Габрово). Проблем за великотърновки бе и липсата на качествена вратарка, като идеята бе изобщо да не допускат удари по посока на вратата си.
“В първия мач срещу “ЛП Суперспорт” изпуснахме да вкараме и ни поведоха с 1:0, ние изравнихме, но от фаул от центъра направиха 2:1. Лора Василева също от фаул вкара красив гол под сглобката за 2:2. Изпуснахме много голове, ударихме и греда, съдията свири срещу нас”, разказа треньорът Валентин Витанов. В другия двубой “ЛП Суперспорт” би “Спортика” с 2:1 и на етърки бе необходима убедителна победа срещу благоевградчанки за първото място, даващо право на финал.
“Болярките” изиграха много силен мач и спечелиха убедително с 3:0, като изпуснаха още куп голове. “В другата група “Академия Лион” си даде почивка на основните състезателки срещу по-слабите “Янтра”. А вечерта ние имахме тежък мач със “Спортика” и момичетата бяха много изморени. На следващия ден бе финалът. Започнахме с куп пропуски – три пъти на Лора Василева, още три пъти на Карина Попова. Не ни свириха чиста дузпа за нас за събаряне на Лора Василева, която продължи да играе с травма. Две минути преди паузата ни вкараха за 1:0, като вратарката ни пусна нелеп гол. После от фаул по същия начин стана 2:0. Ние намалихме на 2:1, като главният съдия първо не ни зачете гола и се намеси страничният. Лора и Карина пак бяха съборени и пак не ни дадоха дузпа. Момичетата съвсем се умориха и от центъра ни вкараха гол за 3:1. Децата бяха разочаровани от съдийството и ръководителите”, разказа Валентин Витанов.
Купите и медалите на най-добрите бяха връчени от кмета на Община Трявна Денчо Минев, Румян Вълков – президент на Аматьорската футболна лига и член на Изпълкома на БФС, Георги Трендафилов – председател на ОбС на БФС – Габрово, Валентин Христов – председател на комисията по женски футбол към БФС, и Росен Ралев – старши експерт “Култура, образование, спорт и здравеопазване” при Община Трявна.
Зорница Коева от “Етър” получи индивидуалната награда за най-добър нападател. Светлана Христова от НСА е най-добър вратар, Петя Стоянова от “Академия Лион” – най-добър защитник, а Рая Филипова от “ЛП Суперспорт” – най-техничен състезател.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново