Дадоха 140 000 лв. на “Академик”, не е ясно къде ще играе напролет

Публикувано на ср, 1 февр. 2023
335 четения

Футболният “Академик” ще получи обещаното от Община Свищов финансиране от 140 700 лв. за настоящата година. Решението бе взето на последното заседание на местния парламент с пълно единодушие – 29 гласа “за” и без нито един против или въздържал се.
Преди гласуването двама съветници взеха отношение по точката, съобщава “Актуално Свищов”. “Академик” е любов и болка за хората, които обичат спорта, заяви адвокат Калин Костов. Той обаче изрази притеснение дали “студентите” ще имат възможност да играят домакинските си мачове пред родна публика. Съветникът уточни, че е разговарял по темата и с президента на клуба Емил Перушанов. Притесненията и на двамата са къде ще се провеждат домакинските срещи при стартиране на предстоящия ремонт на стадиона. Въпросът на Калин Костов остана без конкретен отговор – осигурен ли е алтернативен терен за отбора на “Академик” за времето на ремонта. Съветникът попита и има ли яснота какво точно включва ремонтът, който се очаква да започне до края на януари.
“Хубаво е, че има ентусиасти бизнесмени, които осигуряват средства за клуба”, заяви Станислав Благов, кмет на Свищов от 1999 до 2015 г. Дълги години финансиране за клуба е осигурявал почетният гражданин на Свищов Валентин Михов, заяви още съветникът. Той обърна внимание, че средствата, които се отпускат от бюджета, са публични и трябва да се разходват прозрачно. Благов изрази тревога, че футболни личности са изолирани и поиска да се поставят по-високи цели и да се видят резултати. Той цитира свой разговор с треньора Евгени Маринов, който бил коментирал, че е необходимо време. В заключение Станислав Благов заяви, че “Академик е марка”.
В крайна сметка 140 700 лв. от общо 210 000 финансиране на спортните клубове единодушно бяха гласувани за футболния клуб. Те ще се предоставят след подписване на договор за 2023 г. Средствата се разпределят и разходват в съответствие с Наредбата за условията и реда за субсидиране дейностите на спортните организации в Община Свищов.
Останалата сума в размер на 69 300 лева се разпределя между правоимащите спортни клубове и спортни дружества на територията на Община Свищов. Решението следва да се вземе предвид при изготвяне бюджета на Община Свищов за 2023 г.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново