Арбанаси празнува за 28-ми път Тодоровден

Публикувано на пт, 23 февр. 2018
829 четения

За 28-ми пореден път в Арбанаси ще отбележат празнично Тодоровден. Празникът се организира от кметството на Арбанаси, Клуба по конен спорт “Калоян-92” и НЧ “Иларион Драгостинов”. За първи път Тодоровден е празнуван официално през 1990 г. на бившата резиденция и оттогава в курортното селище не са прекъсвали традицията.
Празненствата ще започнат в събота от 11:30 ч. на централния площад, съобщи кметът Тошо Кръстев. Любопитното е, че и двамата, които анонсираха проявата – Тошо Кръстев и Тодор Кулов (на снимката) ще бъдат именици. В традиционния конкурс за най-гиздав кон участие ще вземат 30 коне и ездачи на клуба. Преди това те ще направят дефиле из улиците на Арбанаси, а после ще бъде и представянето им на конкурса. За победителите са предвидени и парични награди.
Празника ще уважи зам.-министърът на спорта Ваня Колева, която след проявата ще разгледа и конната база. Покани са отправени и до народните представители от областта и кметската и общинската управа на В. Търново, съобщи Тошо Кръстев. Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благослов за здраве. Музикалната програма т.г. включва изпълнения на Нина Богданова – солист на Капанския ансамбъл в Разград. 350 кебапчета и 50 литра вино ще подгряват настроението за празника.
Демонстрации заради лошото време едва ли ще има, но след края на официалната част всеки желаещ ще може да се качи на конете или понито, както и да се снима.
“Калоян-92” м.г. стана за 17-и път шампион на България. Клубът по конен спорт разполага с 65 коня, от които картотекираните са 35. Точно 25 са картотекираните състезатели, от които седем са деца, а осем – юноши до 18 г., съобщи треньорът Тодор Кулов. През 2017 г. Мартина Абаджиева стана държавен шампион, а Елица Николова спечели златен медал на Балканиадата по обездка отборно. Последната новина от клуба е, че от т.г. вече ще развива и дисциплината “ендюранс” – дълги преходи за издръжливост, като още през април предстои първият турнир.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново