Амира Абулибде влиза в топ 20 на света

Публикувано на ср, 28 февр. 2024
174 четения

Амира Абулибде и треньорът ѝ Николай Лисичков на Световната младежка лига в ОАЕ.

Амира Абулибде от Карате клуб “Етър” направи силно участие в Световната младежка лига, проведена във Фуджайра, ОАЕ. Състезанието е едно от петте, които се провеждат на различни континенти – Азия, Европа и Америка, и в тях участват най-добрите състезатели от целия свят. 2024 състезатели от 75 държави спориха за отличията. Всяка победа и класиране на по предна позиция дават определен брой точки, с които каратеките се изкачват напред в ранкинга. Амира участва в трета такава лига, откакто е в първата си година при възрастта кадетки – момичета 14-15 г.
“Амира направи най-силното си състезание до момента, като изигра 6 срещи и спечели четири, бе много близо до бронзовия медал. Тя започна с победа над представителка на Турция с 5:0, след което преодоля съпернички от Чехия с 4:2 и от Хърватска. Във финалната среща от потока Амира загуби от състезателка от Египет, която е бронзова медалистка от първенството на Азия. Последваха репешажи с победа над кадетка от Иран със 7:2 и загуба в последните четири секунди от европейската шампионка от Словакия.
Петото място е и най-престижното класиране на Амира в Световната лига до момента. В предишното издание остана седма. Смятам, че вече започна да се забелязва в категорията и ще се съобразяват с нея. Напредва бързо, като искам да спомена, че преди първата лига в Пореч преди 7-8 месеца беше извън първите 150, а след петото място в ОАЕ ще влезе в топ 20 на света. Целта ни до края на годината е топ 10 и е напълно реалистична. Конкуренцията е убийствена и за да вземеш медал, трябва да победиш в 5 или 6 срещи. Някои лиги са по-силни от световно и европейско първенство, защото правилата позволяват да се включват от една държава по няколко състезатели”, коментира треньорът на КК “Етър” Николай Лесичков.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново