Александър Нанков – президент на “Етър”: “Започваме подготовка за “В” група, но сме готови и за “Б”, ако ни поканят”

Публикувано на ср, 24 юни 2015
381 четения

Георги Василев и “Етър” се разделят по взаимно съгласие на двете страни, стана ясно вчера. Наставникът вече бе обявил, че ще остане само ако етърци влязат в “Б” група и атакуват елита още този сезон. Великотърновският тим ще има нов старши треньор от понеделник, 29 юни, когато започва подготовка.
За равносметка на изминалото първенство и за бъдещето на “Етър” разговаряхме с президента на клуба Александър Нанков. Клубният шеф не изключи и варианта Бончо Генчев да стане изпълнителен директор на “виолетовите” и да поеме цялата спортно-техническа власт.
– Г-н Нанков, къде ще играе “Етър” – в “Б” или “В” група?
– Не знам повече от това, което се пише по медиите. Но по-вероятно се очертава да играем във “В” група, след като не сме могли да вземем първото място, доколкото виждам от изявленията след Изпълкома. Така че започваме подготовка с идеята за “В” група, но ако ни поканят – имаме готовност и ще форсираме нещата за “Б” група.
Изчакването беше сериозен проблем, тази неизвестност не е приятна за отборите. Така или иначе, ние започваме и работим по организацията.
– Кога започва “Етър” подготовка?
– В понеделник, 29 юни. Пак казвам с идеята за “В” група, но имаме готовност и за втория ешелон, така че нямаме проблем в това отношение.
– Кой ще води “виолетовите”? Досегашният наставник Георги Василев бе обявил, че няма да остане, ако “Етър” е във “В” група.
– Искам първо да изкажа моята благодарност към Георги Василев – един голям авторитет във футбола не само в България. Той дойде да помогне на “Етър” в труден момент. Неговото желание е неосъществимо в момента, така че пред нас вече има нови варианти за треньор. Името на новия наставник ще стане известно в понеделник.
– Имате ли вече яснота за името на новия старши треньор?
– Водят се още разговори. При нас се очаква и друга организационна промяна, с нов изпълнителен директор, той ще контактува с треньорите.
– А какво се случва с футболистите? Остават ли досегашните, ще има ли нови попълнения?
– Аз няма да се занимавам със спортно-техническите неща. Искам новите хора да си вземат решенията, да преговарят с футболисти.
– Не мога да не попитам Бончо Генчев ли ще е новият изп. директор на “Етър”? Самият той вчера заяви, че има визия за това, но му предстоят разговори първо с кмета Даниел Панов.
– Искам да бъда докрай коректен с Бончо Генчев и неговите задължения към “Локомотив” (ГО). Чисто юридически той трябва да си приключи неговите задължения. Мога само да кажа, че желанието ми е да работя със специалист като него, бих бил много доволен.
– Имал ли е среща с кмета на Велико Търново?
– Разбираемо е неговото желание за среща, тъй като нещата около “Етър” трябва да бъдат изяснени. Неговото желание, както и моето, е клубът да бъде общински, както са повечето в страната. Предстоят и кампании, моят апел към всички кандидат-кметове е “Етър” да стане общински клуб. Ако това не се случи, аз ще се оттегля от този проект.
– Каква е оценката ви за изминалия сезон?
– Разочарованието е за мен, а и за всички, че не можахме да спечелим първото място. Има си и обективни, и субективни причини. Една от тях е, че и тогава започнахме късно подготовката за сезона, изпусна се моментът. Но всеки от треньорите е работил с идеята, че трябва да си спечелят всички мачове и да се гони първото място. Тук е мястото да благодаря и на Сашо Ангелов, и на Калоян Чакъров и Георги Василев. С всеки един от тях оставаме добри приятели.
През есента може би подценихме част от отборите, загубихме нелепо точки и завършихме трети на 5 т. след “Спартак” и на 1 т. след “Бдин”. Опитахме се да скъсим разликата, но не можахме и завършихме втори с надеждата да получим покана за “Б” група. Отново заявявам нашето желание да играем там, ако ни поканят.
– Как ще коментирате работата на школата на “Етър”?
– За разлика от разочарованието ми от мъжкия отбор, детско-юношеската школа за тези 2 години дава своите резултати. Увеличи се броят на децата – от детските градини до старшата възраст. Всеки един от наборите е структурират и дават резултати. Искам да поздравя всяка една от възрастите с челните места в своите групи, многото победи в турнирите и участието ни на държавните финали на набор 2003 г. и на турнира в Албена на набор 2001 г.
В тази посока на развитие обаче сериозно ни липсва база. Тренирахме по селата, но постигнахме сериозни резултати. Три деца от набор 2003 г. и две от набор 1999 г. ще бъдат взети на подготовка с мъжкия отбор, с което показваме, че се отнасяме сериозно към школата. Тук е апелът ми към Общината за работа по развитието на спортните бази. Отдавна трябваше да имаме изкуствен терен във В. Търново. Апелът ми към кмета г-н Панов е да се работи за създаване на тренировъчна база, която да бъде на нивото на Велико Търново, който освен академичен и културно-туристически град да стане и спортен, което ще вдигне имиджа на старата столица. Това ще запази нашите деца в “Етър”, а и ще носи приходи от подготовката тук на други отбори.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново