92 участници в националнен турнир по шах за купата на Mall В. Търново

Публикувано на чт, 30 Ное. 2017
243 четения

Огромен интерес от страна на участници предизвика предстоящото издание на ежегодния турнир по шахмат за Купата на Mall Велико Търново. Третото издание на надпреварата предстои в неделя, 3 декември. В нея могат да участват млади таланти от цялата страна. Организатори по традиция са Шахматен клуб “Етър” и Mall Велико Търново.
Намеренията бяха в него да участват 70 състезатели. “Поради огромния интерес към турнира местата бяха увеличени с 20 и вече участниците са над 90. Записването вече приключи и спряхме да приемаме заявки. Надпреварата е много силна, с участници от цялата страна и сериозен награден фонд с много призове”, коментира треньорката на ШК “Етър” международен майстор за жени Светла Йорданова.
Общо 92 млади шахматисти се сдобиха с право на участие в състезанието, те са представители на повече от 15 шахматни клуба от страната.
Турнирът е разделен в категории до 6, 8, 10 и 12-годишна възраст. Състезателите са подредени по българско ело, като под № 1 е Григорий Смирнов от ШК “Варна”, а веднага след него е Лъчезар Колев от ШК “Асеневци” (В. Търново), следван от Константин Стоилов от “Пристис” (Русе). С най-много представители – 31, са домакините от ШК “Етър”.
Надпреварата ще стартира в 10:30 ч. на 3 декември на ет. 3 в Mall Велико Търново, а официалното награждаване започва в 16:30 ч. Наградният фонд на турнира включва парични и предметни награди, любезно предоставени от: магазин Актив, парфюмерия ADEL, книжарница Приятели, Мтел, Аглика, Лактима Балкан, Premium Fresh, Refan и Mall Велико Търново. Състезанието ще се проведе в общите части на търговския център, което ще даде възможност на всеки желаещ да наблюдава спортните емоции на децата.
Ще бъдат раздадени 42 основни награди в различните категории, като подаръци и почерпка ще има за всички участници.
Вечер, посветена на шахмата, предстои днес в Клуб Седем. Великотърновският клуб продължава с активния си календар, включващ срещи с изявени деятели на културата, изкуството и спорта. След гостуванията на футболистите на “Етър”, на плувеца Антъни Иванов, на хандбалните шампионки от “Етър-64”, сега е ред на шахмата. Днес от 19:30 ч. феновете ще могат да се срещнат с Емил Стефанов – многократен шампион на страната до 18 години, Стефани Бижева – шампион на България до 8 г., близнаците Стилиан и Кристиан Ангелови и още редица таланти на ШК “Етър”.
Междувременно най-титулованият състезател на клуба – шампионът на България за 2017 г. за мъже – гросмайстор Мариан Петров, се класира трети на силния оупън турнир в Малта сред 239 участници. Той бе поставен под номер 4 сред участниците с ело 2470. Победител с 8 т. стана гм Стимен Агдестайн от Норвегия, който бе и с най-висок рейтинг, а в оспорваната надпревара десет шахматисти, сред които и гм Мариан Петров, завършиха с по 7 точки. Допълнителните показатели отредиха за представителя на ШК “Етър” призовата трета позиция, втори е гм Стелан Бринел от Швеция.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново