70 г. ориентиране честват с куп прояви и книга, посветена на юбилея

Публикувано на чт, 21 мар. 2024
378 четения

С куп интересни прояви и специална книга СКО “Трапезица-1954” ще отбележи 70 години ориентиране във В. Търново и България. Именно в старата столица е първото състезание в градска среда. През пролетта на 1954 г. ученици от ОУ “Н. Вапцаров” под ръководството на учителя Кръстьо Ников провеждат първото туристическо състезание. Оттогава досега великотърновските ориентировачи са спечелили редица престижни международни и републикански отличия.
Акцентът в честването са четири състезания, организирани от СКО “Трапезица-1954”, съобщи неговият председател Александър Атанасов. Първото е спринтовата купа в петък от 16 ч. до новата детска градина в Зона В. Държавно първенство по нокаут спринт ще се проведе за първи път в България в събота. Квалификациите са от 9:30 ч. в кв. “Кольо Фичето”, очакват се 87 мъже и 80 жени съответно на 2700 и 2400 м. Следобед са четвъртфиналите, полуфиналите и финалът, който е от 17:15 ч. До втората фаза ще стигнат 36 мъже и 36 жени, съобщиха техн. ръководител Апостол Атанасов и контролният съдия Валентин Шишков.
По обяд от 11:30 ч. пък там е традиционното състезание “С карта из Търновград”, което е за всички желаещи и вече има над 300 заявки на състезатели от България, Румъния, Турция и дори един японец. За проявите се очакват посланикът на Южна Корея, консулът на тази страна, председателите на БФО и БТС, предвиден е богат награден фонд.
Купа “Трите хълма” е в неделя, когато е индивидуалното участие на средната дистанция в района на Преображенския манастир. То е в пресечена местност с много атрактивни трасета, подадени са 350 заявки от участници, съобщиха организаторите.
Книгата “Винаги в сърцето: 70 години ориентиране” излезе за юбилея, нейни автори са Марияна Атанасова и Красимира Друмева. Луксозното издание от 128 цветни страници е пълно с любопитни истории, снимки, статистика… Проследено е ориентирането по света, във В. Търново и страната, отделено е място на изявените деятели на този спорт в старата столица, представени са бивши и настоящи състезатели, председатели, треньори, ръководители. Отделни глави има за състезанията, организирани от СКО “Трапезица-1954”, както и за многобройните призови класирания през годините. “Замисляхме я от три години, а работата по нея отне 2-3 месеца. Предизвика много спомени и емоции в нас”, споделиха авторките. “Книгата е не само за ориентировачи, а за всеки, който се интересува от двигателна активност”, отбеляза редакторът ѝ Ана Кашкавалджиева. Ориентирането е спорт за всички – с него човек може да се занимава във всяка възраст, през всяко време и с толкова натоварване, колкото му харесва, споделиха от клуба.
Днес СКО “Трапезица-1954” има 35 картотекирани състезатели, още над 70 любители, деятели и ентусиасти, като общият брой на хората, отдадени на този спорт тук, е близо 150.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново