52-то издание на Рали “България” може да стартира от Велико Търново

Публикувано на вт, 1 февр. 2022
666 четения

Велико Търново може да посрещне 52-то издание на Рали “България”, съобщи Генералният секретар на Автомобилната федерация на България – Калоян Станчев.
Новината, която ще предизвика възторг в привържениците на моторните спортове в региона, бе анонсирана по време на награждаването на рали шампиона за 2021 г. Мирослав Ангелов и неговия навигатор Георги Гаджев.
Калоян Станчев сподели, че условията на трасето са феноменални и Великотърновска община има всички предпоставки да приеме събитието. “Любовта на жителите към спорта и локацията в Централна България са предпоставки за едно много добро състезание. Водят се преговори и изчакваме министър Радостин Василев да се запознае със ситуацията и да каже до каква степен Министерството на младежта и спорта може да помогне финансово за организирането на подобно събитие. Миналата година Рали “България” излезе повече от 200 000 лв., така че без помощ от страна на Министерството и спонсори на местно ниво би било много трудно да се организира”, добави той.
Няколко са маршрутите, които се коментират, а идеята е старт-финалът да е на площад “Цар Асен I” под Царевец. Ралито, което е най-силното и престижно автомобилно състезание у нас, се очаква да се проведе в началото на месец септември.
Освен Генералния секретар на АФБ, специални гости на събитието бяха кметът на Община Велико Търново – инж. Даниел Панов, главен експерт Георги Давидов, както и Регионалният управител на Еуратек – Александър Вуйчинов.
Кметът на Велико Търново благодари за страхотното събитие, организирано от “Мегапорт Рейсинг”, съвместно с АФБ и Еуратек, и добави че жителите на Велико Търново са горди с отличията на тандема Ангелов-Гаджев. Отличи и работата на целия екип, който се грижи за автомобилите и процесите, съпътстващи всяко състезание. “Нека повече се чува за Велико Търново и “Мегапорт Рейсинг”. Благодарности и към двамата за постиженията им, които напомниха за дългогодишните традиции на Велико Търново в автомобилния спорт, и не на последно място – благодарности към федерацията за съдействието и помощта”, завърши инж. Панов.
Сезон 2021 стартира със силна заявка от търновския клуб, като целите бяха 3 титли в 3 шампионата – националният рали шампионат, националният рали спринт шампионат и Европейският рали трофей на FIA – зона Балкани. В края на сезона трите трофея попълниха колекцията от отличия на тандема.
Първият тест за годината беше дебютното издание на рали спринт Пещера, където Ангелов спечели с разлика пред конкурентите. Летвата бе вдигната, като последва Евофон Рали ЕСОК, а именно първият кръг от Балканския рали трофей на FIA. Представителите на “Мегапорт Рейсинг” останаха четвърти в генералното класиране, след като не можаха да наваксат изгубеното време от първия ден. По-малко от месец след това Ангелов спечели родното рали България с над минута аванс. За Ангелов това бе втора победа в най-престижното състезание на България след успеха през 2018 г. След първия значим трофей за годината, Мирослав Ангелов и Георги Гаджев триумфираха и на Рали спринта в Дряново. Във второто българско рали в календара на Балканския рали трофей на FIA – това в гр. Сливен, екипажът имаше проблем в скоростната кутия, който ги изкара от битката за челните позиции, но успяха да се преборят за точки, които на по-късен етап се оказаха безценни. Техният устрем към извоюването на Балканския рали трофей ги изведе в Румъния, където двамата записаха първото си съвместно участие в макадамово рали. Отборът трябваше да излезе от зоната си на комфорт по пътя към най-важния трофей на Балканския полуостров и записаха шесто време. Ангелов и Гаджев спечелиха и рали Твърдица, въпреки че спукаха гума още през първия ден. В края на септември рали Сърбия трябваше да определи кой ще бъде новият шампион на Балканите. Ангелов и Гаджев оставиха зад гърба си силната конкуренция и най-накрая спечелиха Балканската купа. До края на годината отборът записа участие на още две родни състезания – Рали “Стари Столици” и дебютното рали спринт Пампорово. На първото състезание тандемът завърши втори и подпечата поредното спечелване на националния рали шампионат. Ангелов обаче излезе за победа в Пампорово и със завидна лекота завоюва трети трофей за годината и с това целта беше изпълнена.
Всички гости на събитието имаха възможност да разгледат и да се снимат с шампионския автомобил на Мирослав Ангелов и Георги Гаджев – Skoda FABIA R5 Еvo.
Мирослав Ангелов благодари на “Мегапорт”, “Еуратек” и останалите спонсори за подкрепата, както и на Петър Гьошев за професионалното отношение. Той отличи и работата на навигатора си – Георги Гаджев, без когото “успехите нямаше да бъдат такива”. Ангелов разкри, че ще стартира годината през април в Румъния или Турция, а преди това ще бъде извършена пълна ревизия на автомобила, който завърши цикъла от два пълни сезона.
“Изключително се вълнувам от успешния сезон и благодаря на Мирослав за доверието и на Петър Гьошев и екипа му, които предоставиха чудесния ни автомобил”, сподели Георги Гаджев. Навигаторът изрази надеждите си, че това няма да е последният силен сезон от партньорството между “Мегапорт Рейсинг” и “Еуратек”.
На събитието трябваше да бъде награден и навигаторът Тинко Георгиев, но поради отсъствието му наградата беше връчена на Пламен Иванов, председател на комисията на Рали спринт към АФБ.
Кристиан ГЕОРГИЕВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново