36 от най-добрите български пилоти ще застанат на старт в планинското “Раховец Лясковец 2017”

Публикувано на чт, 6 юли 2017
319 четения

36 от най-добрите родни пилоти ще застанат на старт на планинското състезание “Раховец Лясковец 2017”, четвърти кръг от календара на планинския шампионат, което ще се проведе на 8 и 9 юли. Организатори са БФАС, Общините Горна Оряховица и Лясковец и СККА “Етър Рейсинг”. Пилотите ще се състезават по трасе в Лясковец, което минава по пътя от стадиона към манастир “Св. св. Петър и Павел”.
Асфалтовото покритие на 3350-метровата писта е вероятно най-доброто от всички в страната, а дистанцията предполага повече ралиджийски умения, отколкото пистаджийски автомобили. До момента бройката на регистрирани състезатели е по-голяма от тази през миналия сезон. Забележителното в списъка с регистрации за участие е това, че показва много силно присъствие на автомобили от “RC4” (седем пилоти), но също и фактът, че във всеки един от записаните класове няма да има по-малко състезатели от регулациите за формирането на пълен клас.
Сред водещите български пилоти личат имената на Илия Царски и Христо Манолов, които ще се състезават с расовия модел Мицубиши Лансър Ево 9. Всички лидери в шампионата на планинските изкачвания са заявени за участие, съобщи Димитър Стефанов, директор на надпреварата. Тази година обаче победителят от миналия сезон – трикратният шампион на България в генералното класиране Любен Каменов (“Каменов Рали Тим”, Мицубиши Лансър Ево 8, НС1) няма да участва. Което означава, че четирите рекорда в петте спечелени манша (един му отне Христо Манолов, БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) са отворени за подобряване.
Окръжният прокурор Емил Денев от тима на “Мегапорт” ще седне зад волана на Рено Клио и със сигурност ще направи оспорвана битката в клас RC3. Домакините от “Етър рейсинг” ще бъдат представени от трима пилоти. Тодор Тодоров с Фолксваген Поло ще се бори за първото място в НС3. Дебют в планинския шампионат ще направи Тихомир Тенев с Пежо 306, който е заявен в RC3, а Калин Стефанов със Ситроен Саксо ще се състезава в клас RC5. Сред заявените участници прави впечатление напълно непознатият за планинския шампионат пазарджиклия Веселин Благов (ЕФКО Рейсинг Тим, Форд Фиеста, НС1). Той за първи път ще получи стартов номер в планинския шампионат.
За първи път ще чака за номерата си още заралията Стефан Георгиев (ЕФКО Рейсинг Тим, Форд Ескорт RS, НС2), който заради техническите си проблеми стартира в сезона едва от четвъртия му кръг. Бившият пилот №1 в една от последните анкети на спортните журналисти обаче няма да е сам, защото още едно каре от известни имена ще се пуснат в планинско Раховец – Лясковец: Велизар Ганев (Хоби кар, Фолксваген Голф, НС4), Стефан Стефанов (АРА Моторспорт, ВАЗ 2105, НС5), Иван Бакърджиев (Хасково, Ситроен Саксо, НС5) и Радко Петров (Вромос, Ситроен Саксо, НС5) – двамата директори и организатори на пистовите състезания в Хасково и Бургас. “С хора като градоначалничката на Лясковец Ивелина Гоцева се работи лесно и приятно. Подготовката на трасето е поето изцяло от общината”, коментира Димитър Стефанов. Той няма съмнения, че преди миенето на пистата в петък, окосяването и почистването на трасето ще бъде направено перфектно.
На 8 юли от 9.00 ч. пред Община Г. Оряховица ще се проведе административно-технически преглед на участниците и техните автомобили. Заради провеждането му е създадена и временна организация на движението в центъра на Г. Оряховица. От 08.30 часа до около 12.30 ч. за движение ще бъдат затворени следните улици: ул. “Иван Вазов” – от кръстовището с ул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Янко Боянов” до кръстовището с ул. “Цар Освободител”; ул. “Св. Княз Борис I” – от кръстовището с ул. “Елена Грънчарова” и ул. “Янко Боянов” до кръстовището с ул. “Цар Освободител” и ул. “Цар Освободител” – от НЧ “Напредък – 1869” до кръстовището с ул. “Св. Княз Борис I”. След провеждане на административно-техническия преглед, участниците ще бъдат изведени до състезателното трасе в Лясковец.
В събота ще се проведат тренировки в три манша, които трябва да определят стартовата решетка. Същинската надпревара ще бъде на 9 юли от 11.00 ч., като ще включва три манша. Награждаването на победителите ще се състои в района на стартовата линия.
Георги ГЪРЕВ, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново