31 пилоти идват на планинското състезание “Раховец-Лясковец 2014”

Публикувано на чт, 31 юли 2014
640 четения

31 пилоти са подали до момента заявки за участие в петото състезание от планинското първенство по автомобилизъм, съобщи Димитър Стефанов, председател на “Етър Рейсинг”. Планинско състезание “Раховец-Лясковец 2014” ще се проведе на 2 и 3 август, като желаещите да участват могат да потвърждават участието си до събота. Състезанието се организира от БФАС, общините Горна Оряховица и Лясковец и СККА “Етър Рейсинг”. Единствено дванадесет от заявени пилоти от класове НС3 и НС4 ще си разделят пълния комплект от точки. В останалите шест класа състезателите ще получат само половината, защото всичките са по-малко от петима.
Двата великотърновски клуба ще бъдат представени от по 1 състезател. Тодор Тодоров от “Етър Рейсинг Тим”, който е лидер в класа НС3, ще има трудна задача пред домашната си публика на трасето, за да удържи разликата в точките с настъпващия методично плевенски пилот Ивелин Чапанов. Емо Денев от СК “Мегапорт” с Рено Клио ще кара в клас RС3. Повечето от най-силните състезатели в България в планинската надпревара ще карат през уикенда. Това са временният водач в шампионата Любо Каменов, миналогодишният победител в състезанието Христо Манолов, подгласникът му Любо Мечков, както пилотите на “Ефко Рейсинг” Тихомир Златков и Стефан Георгиев. Всички победители в отделните класове ще получат купи, съобщиха на пресконференция вчера организаторите. Участниците ще се състезават по трасето от стадиона в Лясковец до Петропавловския манастир с дължина 3350 метра и денивилация 210 метра между старта и финала.
“През тази седмица трасето бе почистено, изрязани бяха клоните и се окосиха храстите край пътя. Пистата ще бъде изметена, а в петък предстои да бъде измита в навечерието на трите квалификационни манша в събота”, коментира Димитър Стефанов.
Характеристиките на трасето включват денивелация – 6,3%, изкачвания – 3, височина на старта – 240 м, височина на финала – 450 м, и широчина на трасето – 6 метра. На 2 август пред Община Горна Оряховица ще се проведе административно-технически преглед на участниците и техните автомобили. Той ще започне в 09.00 ч. Заради провеждането му е създадена и временна организация на движението в центъра на Горна Оряховица. От 08:30 часа до 12.00 часа за движение ще бъдат затворени следните улици: ул. “Цар Освободител” от кръстовището с ул. “Св.Княз Борис I” до кръстовището с ул. “Георги Измирлиев”; ул. “Иван Вазов” от кръстовището с ул. “Янко Боянов” до кръстовището с ул.“Св. Княз Борис I”; ул. “Св.Княз Борис I” в частта й между улиците “Янко Боянов”/“Елена Грънчарова” и ул.“Цар Освободител”. След провеждане на административно-техническия преглед, участниците ще бъдат изведени до състезателното трасе в Лясковец. През първия ден ще се проведат тренировки в три манша. Същинската надпревара ще бъде на 3 август. За 10.30 ч. е насрочено официалното откриване. В 11.00 ч. ще бъде даден и стартът на състезанието.
Г. КРЪСТЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново