Започна реконструкцията на църквата “Св. Св. Кирил и Методий” в Свищов

Публикувано на нд, 7 юли 2024
151 четения

Великотърновският митрополит Григорий благослови дейностите по реализиране на проект за ремонт, реставрация, реконструкция и възстановяване на църквата “Св. св. Кирил и Методий” в Свищов. На дългоочакваното събитие присъстваха кметът на Свищов Генчо Генчев, архитектът на проекта арх. Милен Маринов, зам.-кметът Станислава Стоянова, представители на фирмата изпълнител, на общинска администрация, на образователни институции и граждани.
Преди да отслужи молебена за здраве и благополучие и да благослови строителните дейности на храма, Великотърновският митрополит Григорий предаде благословията на новоизбрания Патриарх Даниил за това добро начинание и подчерта големите заслуги на свищовския градоначалник, неговата упоритост и непреклонност за намирането на средствата, осигурени за ремонт и възстановяване на христовия храм.
Проектът „Ремонт, реставрация, реконструкция и възстановяване на църква “Св. Св. Кирил и Методий” получи номинация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 и е разработен от д-р арх. Милен Маринов. Средствата за неговата реализация са осигурени с постановление на Министерския съвет, с което бяха отпуснати средства в размер на 2 710 600 лв. за плануваните дейности.
Дейностите по проекта предвиждат: възстановяване на купола, нов стоманобетонов пояс по фасадата на ниво корниз и отделяне от каменните стени чрез изолационна мембрана, нова подова настилка от каменни плочи. Саниране на изградените по предишен проект стоманобетонни рамки и извършване на възстановяване и усилване на зидарията на тухлените арки и сводове. Проектът включва още ремонт и частично преизграждане по фасадите в местата с пукнатини, както и възстановяване, ремонт и частично преизграждане на покрива. Също така ще се ремонтират и подменят компрометирани елементи на дървената конструкция: стълби, балкон и камбанария, а дървото ще бъде консервирано. Реконструкцията включва още преизграждане на полусферичен таван около купола със стоманени ребра и конструкция, върху която ще се изпълни рабиц и мазилка, връщане на демонтираните стенописи. Ремонт на метални обтегачи, изчистване и антикорозионно покритие. Претърсване на останалата съществуваща конструкция за компрометирани елементи и усилване или замяната им при нужда и други дейности.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново