На 1 април! Явор Божанков обяви, че се отказва от политиката

Публикувано на пн, 1 апр. 2024
817 четения

Явор Божанков обяви, че напуска политиката след седем години, в които беше изключително активен. Направи го чрез пост във фейсбук в Деня на шегата, 1 април. Той е категоричен, че не съжалява за нищо.
“Преживях чудесни моменти сред хора, от които научих много. Преживях и ужасни моменти заради други, които използват държавата срещу самите ѝ граждани.
Преди някой да е попитал “партия ли ще правиш?” – Не. Дълбоко убеден съм, че обединението в демократичния сектор го направи незаобиколим фактор в управлението на България. Ще бъде грешка постигнатото да не се съхрани, а да се върви по път на разделение. Не очаквайте подобно нещо от мен”, пише Божанков. Той благодари на “Продължаваме Промяната – Демократична България”, че са го приели в семейство на демократичната общност. “След безпрецедентна криза и спирала от избори успяхме да дадем спокойствие и сигурност на страната. Постигнахме и друго. Трудно доловимо, но трайно. Промяна в мисленето. Не сменихме Бойко Борисов с академик Денков. Променихме начина, по който се управжнява държавната власт. Само до преди две години местните общности се експлоатираха като феодални владения”, посочва той.
“ГЕРБ не просто изпратиха България на избори, рискувайки европейските ни цели. Те разрушиха опит да постигнем базово национално съгласие. Че въпреки непоносимостта помежду ни, България е по-голяма, а нашите национални цели – над всички ни. Е, техните страхове, нотариуси и джуджета са им по-мили.
И на предстоящите избори ще се потърси отговор от нас – накъде? ГЕРБ нямаха силата да ни принудят да се отклоним от пътя на реформите. Ние нямахме превес, за да ги заставим да останат на този път. Логично е в такъв момент арбитър да бъде българският избирател.
Никога не съм разбирал позицията “аз няма да гласувам”. Да гласуваме е наш дълг към местната ни общност, към България, към ролята на родината ни в обединена Европа. Да “делегираме” това право и тази ценна отговорност другиму? На някой зависим? На друг – платен? Не, не и не. Това е наш дълг. Ако искаме България да излезе от блатото на корупцията, ще дадем опора на нашите представители. Защото отстрани изглежда лесно. Ето в този момент ви го казвам – не е лесно. Повярвайте, ужасно трудно е. И е възможно само ако стоим плътно зад избраниците ни. Толкова дълго, колкото е нужно.
Политиката е маратон. Щафета. Не е спринт. Аз бягах дълго и дълбоко в сърцето ми оставам обречен на тази кауза. Просто ще предам това, което зная и мога, на други”, пише Божанков в профила си.

В края на деня политикът, отново във фейсбук, обяви, че си е направил първоаприлска шега. “Отвъд шегата, рано или късно, този момент ще дойде за всички. Посланието, което написах за случващото се в България, бе сериозно”, заявява той.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново