„Възраждане“: „Проходът на Републиката вече 15 г. се използва незаконно“

Публикувано на чт, 16 май 2024
871 четения

Вече 15 години Проходът на Републиката се използва незаконно, без да е въведен в експлоатация, и повече така не може, категорични са представителите от листата на „Възраждане“ за 4 МИР – Велико Търново. Представителите на формацията направиха брифинг на пътното съоръжение, което стана нарицателно за порочни практики, свързани с пътното строителство покрай Аферата „Батко и Братко“.

„Тунелът под Хаинбоаз, който ни обещаваха от правителството на Кирил Петков и ПП-ДБ, се оказа като прословутия им завод за електромобили, който и до сега е гола поляна, но голотата е характерна за обещанията им“, коментира едно от знаковите лица в листата на „Възраждане“ Ангел Янчев. Той припомни, че рехабилитацията и реконструкцията на Прохода на Републиката са изпълнени по проект „Транзитни пътища” IV, финансиран чрез държавногарантиран заем от Европейската инвестиционна банка и субсидия от държавния бюджет през 2006 г., но в хода й са разкрити някои несъответствия между действителните инженерно-геоложки и теренни условия и проектните.

С оглед на възползването в максимална степен от реалните условия на терена за осигуряване на по-голяма пропусквателна способност на пътя частично са преработени техническите инвестиционни проекти, като е предвидено изграждането на допълнителна трета лента в участъка от км 23+600 до км 31+131.55=31+142.52. Същото се явява и частично изменение на Парцеларния план за строеж, одобрен от МРРБ. Преработените проекти за участъка са разгледани и приети от Технически експертен съвет на АПИ. Подписан е и Акт 15 за строително-монтажните работи, но за обекта така и не е издадено разрешение за ползване. С изготвянето на техническата експертиза на участъка ще се окомплектоват всички необходими документи, за да бъде изискано назначаването на държавна приемателна комисия от ДНСК за обекта, уточняват от „Възраждане“ и допълват, че вече 15 г., откакто е завършено трасето, така и не е въведено в експлоатация.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново