“Царевград Търнов” представи старата столица в Лондон, Букурещ и Солун, предстои Барселона

Публикувано на чт, 24 Ное. 2022
485 четения

Общинска туристическа агенция “Царевград Търнов” представи В. Търново в есенните изложения в Лондон, Букурещ и Солун, а сега предстои гостуване и в Барселона.
Изложението във Великобритания е едно от най-големите в света и на него пред професионалисти в бранша бяха представени целогодишните туристически атракции и богатият културен календар на старата столица и региона. Посетителите и изложителите представляват голямо разнообразие от компании и сектори, продукти, услуги и работещи в туристическата индустрия.
“В Букурещ са две изложения в годината, като есенното винаги е било по-слабо, но нашият град традиционно се представя там, защото имаме интерес към румънския пазар и старата столица е добре позната дестинация в северната ни съседка”, посочи Борислав Йорданов, управител на “Царевград Търнов”, който подчерта, че организираните румънски групи и особено неорганизираните туристически пътувания на гости от Румъния до старата столица са от изключително значение за туристическия бранш в града и региона.
В Солун “Царевград Търнов” участва за първи път на изложение, като организацията там е била много добра. Събитието се завръща след 5 години прекъсване и в него са се включили над 690 изложители от 20 страни. Великотърновските представители са провели много срещи с областни управители и кметове. От Общинската туристическа агенция в старата столица са предложили на евентуалните си бъдещи партньори предимно фестивален, събитиен и религиозен туризъм.
“След 2 години ковид ограничения и мерки, туризмът много се измени и изложенията показват промяната”, каза Йорданов. “Тепърва започваме да водим разговори за участия на нашите съседи във фолклорните ни фестивали, в “Сцена на вековете”, в МТИ “Културен туризъм” и смятам, че свършеното дотук беше много ползотворно за нас”, посочи той и добави, че от 3 години насам има постоянен ръст на испански туристи след предишни участия в изложението в Мадрид, като сега предстои представяне в Барселона. Там е работно изложение бизнес – бизнес, има много предварително заявени срещи и надеждите са големи.
“Надявам се да успеем да привлечем повече туристи. Когато ходим на изложенията, често се оказва, че чужденците не знаят къде е България. Ние трябва да им разкажем повече за страната ни, да ги убедим, че това е държава с красива природа, имаме море, планина, култура, изкуство, история и да ги доведем тук, за да може след посещението си да разкажат на познатите си, че всичко това е истина”, каза Йорданов. Той изрази надежда В. Търново да се превърне във все по-посещаван град и да заема достойно място на туристическата карта на България като целогодишна дестинация.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново