ВМРО залага на кадърни хора – инж. Стефан Мъглов отново подкрепен за кмет на Самоводене

Публикувано на вт, 17 окт. 2023
667 четения

В рамките само на един мандат досегашният кмет на Самоводене инж. Стефан Мъглов отчете значително свършена работа в полза на местната общност. Припомняме, че той спечели изборите за върховната длъжност в селото за мандат 2019-2023 г. с подкрепата на ВМРО – БНД, като организацията му гласува доверие с подкрепа и на предстоящите местни избори на 29 октомври т.г. Специално за жителите на Самоводене и всички, с отношение към селото, Стефан Мъглов направи подробен отчет за дейността си като кмет.

– Г-н Мъглов, като какъв ще запомните изминалия ви мандат като кмет на Самоводене?
– Доста тежък четиригодишен период, изпълнен с много предизвикателства, едно от които ковид пандемията, политическа, икономическа кризи, 4 избора, с предстоящия – 5. Въпреки това Самоводене се развива. Аз като встъпих в длъжност имаше нужда да се работи във всички направления в селото, бяхме доста изостанали, нямаше “здраво място”, както се казва, на което да се стъпи. Но полека започнахме да градим. В предизборната ми платформа тогава с най-висок приоритет беше запазване на училището. Успяхме, то все още е действащо. Ремонтирахме и изцяло обновихме с дарения и помощта на самоводчани една класна стая, за да покажем воля за промяна и какво може да се случи с помощта на обществеността. И в следващия мандат, ако бъда избран, приоритет номер едно за мен ще е отново училището в с. Самоводене. Решили сме да направим презентация на успеха на учениците. Не за да се хвалим! Резултатите от външното оценяване са показателни. За нас е много важно да се види и разбере, че потенциала на училището го има и трябва да го съхраним.
– С какви други предизвикателства се справихте и какво ще се надгражда?
– Списъкът със свършените неща е доста голям и всеки може да ги види. Започнахме с възстановяване на радиомрежата в Кобилишка махала; мостът над р. Янтра не беше осветен и обезопасен – променихме този факт; изчистихме речното корито и премахнахме предпоставките за възможно разрушаване на моста при прииждане на реката.
Самоводене не бе участвало до момента по проекти на ПУДООС, сега участвахме в два. Единият за детската градина, в която изградихме детска площадка, направихме и покрива на втори корпус, а другия за училището, в двора на което построихме купол на геодезическа лаборатория и възстановихме оградата.
Извършен бе основен ремонт и на санитарните помещения и ремонт на покрива на старото училище, където се помещава библиотеката и Центърът за работа с деца и младежи; ремонт на самата библиотека и на електрозахранването. В момента средата е прекрасна и позволява провеждането на различни мероприятия, като срещи с писатели и културни дейци.
За подобряване на работната среда в кметството осигурихме нови компютри, сменихме климатиците.
Почистихме нерегламентираните сметища. Много тежко беше положението с кошовете за смет и със сметоизвозването. Ритъмът бе 3 пъти в месеца, променихме го на всяка седмица и кошовете за сметосъбиране подменихме почти половината. Намерението за нови точки за разделно събиране не можа да бъде реализирано заради критериите, по които от Общината разпределят контейнерите за това.
През проекти за местни инициативи са асфалтирани две улици и са довършени други две.
По проект реализирахме съединяване на два трафопоста с кабел и изграждане на една отсечка от 850 метра с нов тротоар. Възстановихме осветлението и реализирахме обезопасена пешеходна зона.
Друго, което направих за Самоводене и не беше правено до този момент, е традиционна елха за коледните празници – украса със светещи гирлянди. За жалост обаче, след вандалски прояви на няколко пъти се наложи да възстановяваме това осветление и сега пак има поражения. Това е така, защото в селото няма читава система за видеонаблюдение. След дълги 2-3 години търсене на фирма най-накрая успяхме да уговорим такава, която да изгради мрежа за видеонаблюдение. Финансирането е одобрено в тазгодишния ни бюджет и мога да кажа, че имам договор за реализиране, но той дойде в последния момент, когато вече беше написана заповедта за излизане в предизборна кампания и нямаше как да го подпишем. Новият кмет, който и да е той (надявам се, че ще бъда аз), да реализира този проект.
Извършихме цялостна реконструкция с нова настилка и съоръжения на детската площадка до кметството. За довършването на оградата с дарения на материал и с работа се включиха добри хора от селото, за което им благодаря! Вярвам, че и за в бъдеще ще помагат.
Към Министерство на културата спечелихме проект за читалището на стойност 15 000 лв. и по повод предстоящото честване на 150-годишнината му направихме изцикляне и обновяване на сцената, монтирахме осветление, закупихме нови завеси и озвучителна уредба. В момента за читалището се реализира още един проект на стойност 41 000 лв., който осигурява достъпна среда за хора с увреждания.
– Ясно е, че когато парите по проекти се разходват за това, за което са предвидени, резултатите са видими за хората?
– Надявам се така да продължим. Вече споменах за проекта за видеонаблюдение, който е много, много важен и възлов за мен, за да можем да спрем вандалските прояви, да виждаме кои са нарушителите и те да бъдат санкционирани. Това ще помогне и за нормализиране на средата и превенция от противообществени прояви в селото и ще помогне на полицията, с която работим засега доста добре.
– Работата ви като кмет е била доста активна?
– Да, така е, но сам кмет е като генерал без армия. Много държа и много вярвам в гражданското общество, в неговата съпричастност. Това го доказахме с решение на твърде голям проблем в Самоводене, като направихме Инициативен комитет “Не на кариерите в Самоводене!”. Там хората показаха своята будна гражданска съвест.
– Доста често споменавате “с помощта на самоводчани” – това означава ли, че хората ви приемат и подават ръка, за да работите заедно за бъдещото облагородяване и благосъстояние на селото ви?
– Има хора, които помагат, искат да помагат и са съпричастни. Има други, които не, само гледат отстрани какво се случва и търсят кусури. Надявам се, че в бъдещ период тези хора, които ще искат да помагат, ще се множат.
– Какво бихте казали на съгражданите си, за да ги приобщите към каузата “За моето родно село”?
– Бих им казал, че населеното място, държавата, това са хората. От тях зависи всичко. Когато те са съпричастни, когато усещат проблемите, когато се грижат за пред дома си, за дома си, за своето развитие, неминуемо ще дойде развитието и на населеното място, и на самата ни държава. Така че ги приканвам да бъдат по-съпричастни към проблемите и съответно да откликват на всички инициативи, които се случват в селото. Вече споменах за честването на 150 г. от основаването на НЧ “Извор 1873”. Другите две бележити годишнини са 180 г. от построяване на църквата “Св. Ирина” и 200 г. просветно дело в Самоводене. Имаме Инициативен комитет, който работи активно. Надявам се така да продължим, заедно и през следващите четири години.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново