„Левицата“ излиза със 120 конкретни предложения за развитието на В. Търново

Публикувано на ср, 4 окт. 2023
785 четения

Кандидатите за общински съветници от коалиция „Левицата“ представиха предизборната си платформа „Инициатива за В. Търново“. Тя е създадена за около 6 месеца. В нея са включени различни идеи, свързани с развитието на старата столица. „Не претендираме за авторство на идеите. Компилирали сме ги и смятаме, че всичко това е нужно на В. Търново, за да е един модерен европейски град. Това е цялостната ни визия за развитнието на града. Документът е 102 страници и съдържа над 120 конкретни предложения, които са разделени в 17 конкретни категории“, поясни Николай Петров, който представи документа. Първата част на програмата е „Градска среда и планиране“. Едно от интересните предложения в нея е свързано с новия градски център в Старото военно училище. Във втората категоря „Бюджет и финанси“ от „Левицата” предлагат намаляване с 5% на данък сгради на всички жители на общината, които имат изградена фотоволтаична система на сградата, в която живеят, и използват електричеството от нея за собствени цели. Според коалицията във Велико Търново трябва да се изгради инфраструктура за използване на дъждовната вода. „В повечето страни от Европейския съюз това се прилага като модел и подход, а ние пилеем и разхищаваме този ресурс“, категоричен е Петров.
За да се подобри междуградският транпорт, е добре да се използват автобуси на газ, нужно е и създаването на мобилно приложение, което да показва свободните места за паркиране в платените зони във Велико Търново. „Левицата“ предлага Общината в старата столица да дава годишна стипендия за лекари, чрез която медик от областната болница може да подобри квалификацията си. Нужно е още изграждане на собствена система за мониторинг на въздуха, тъй като в момента и двете, които работят, са под наблюдението и котрола на РИОСВ. Друго интересно предложение е в едно от великотърновските начални училища да има тестов дигитален клас, в който цялата учебна информация да върви на таблет и да се работи с писалки за таблети. Тези технологии ще са по-близо до децата, но най-вече те няма да носят тежките раници на гърба си, които водят и до гръбначни изкривявания. От „Левицата“ предлагат В. Търново дакандидатства за Европейска младежка столица през 2029 г. Това ще доведе до още по-сериозен туристически поток, както и до финансиране на инфраструктурни проекти. От формацията имат още предложения в сферата на културата, туризма, както и за реформи в общинската администрация.
На 6 октомври платформата „Инициатива за В. Търново“ ще бъде достъпна в интернет, където всички граждани, кандидати за съветници и кметове ще могат да се запознаят с нея под формата на дигитално списание. „Не издигаме кандидат за кмет, защото смятаме, че нямаме достатъчно подготвен кадър. Предлагаме на всички кандидати за кметския стол да проведат среща с нас, на която ще представим прогрмата си. Ще подкрепим този кандидат, с който имаме най-много пресечни точки. Той трябва да поеме конкретни ангажименти, свързани с нашите предложения“, категорични са от коалицията.
Коалиция „Левицата“ издига листа от 17 кандидати за общински съветници във Велико Търново. Тя обхваща хора от всички сфери на обществения живот, коментира нейният водач Красимир Радов, който е строителен предприемач. Следва Николай Петров, експерт проекти и програми, бивш зам. областен управител. На трето място е проф. Севдалина Димитрова, преподавател в НВУ „Васил Левски“. Четвъртата позиция е за представителя на гражданската квота адвокат Обрешко Нечев, който има дълъг административен и управленски опит. Пети е Атанас Атанасов, също строителен предприемач. Следват инж. Калоян Никифоров, Атанас Иринчев, Даниел Веселинов, инж. Мариан Ангелов, Миглена Борисова, Николай Стефанов, Стела Кънева, Николай Бобев, Соня Стефанова, Николай Маринов, Иларион Златев, Красимир Иванов.
Целта на „Левицата“ е да има двама или трима представители във Великотърновския общински съвет. Това според тях е напълно реалистично.
В община В. Търново коалицията издига инж. Мариан Ангелов за кмет на село Балван, а за Плаково тяхната номинация е Миглена Борисова.
В областта формацията
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново