Вече строят новата детска градина във Велико Търново

Публикувано на ср, 27 мар. 2024
7425 четения

Започна строежът на новата детска градина във В. Търново, която ще е разположена на ул. „Стоян Михайловски“ в квартал „Картала“. Тя е с капацитет 120 деца, които ще са разпределени в 5 групи от по 24 малчугани, но предвид големите помещения, може да събере и повече.
Срокът за изграждане на забавачката е 210 дни, което означава, че тя може да приеме първите малчугани още през следващата учебна 2025/2026 г., посочи Пенка Игнатова, директор на дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община Велико Търново.
“Проектът е същия като този на ДГ „Шареният замък“ в кв. „Зона В“. В нея ще има физкултурен салон, но няма да има кухня и храната ще се доставя. Децата в квартала са наистина много и изграждането на новото детско заведение ще ги спре да ходят в Беляковец. Отначало имахме около 30-40 деца, които пътуваха до селото, сега са 8, но това ще отпадне. Земята е общинска и на нея се очаква да бъде направен парк, паркинг, а също така има идея и за начално училище от 1 до 4 клас, каквото липсва на В. Търново“, каза Игнатова. Тя добави, че ДГ „Ивайло“ и ДГ „Евгения Кисимова“, които са в близост, нямат нужния капацитет да приемат повече деца и новата детска градина е наистина крайно необходима.
След построяването на новата забавачка, което ще бъде извършено от строителна компания „Планекс“, трябва да се осигурят средства за нейното оборудване и обзавеждане. Изграждането на детската градина включва строежа на сградата, прилежащите пространства, детски площадки и ограда. По проект се предвижда благоустрояване и озеленяване на дворното пространство, заедно с изграждането на 5 детски площадки (за всяка група), обща спортна площадка, алеи и беседка. Планът включва също природен кът и опитно поле, в което децата с опознавателна цел да засаждат билки или малки зеленчуци.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново