Велико Търново е на път да остане без автогара „Запад“

Публикувано на ср, 3 апр. 2024
2651 четения

Собственичката иска да я затвори заради нерентабилност, но не иска да я продава. От Общината обмислят да строят нова автогара на Качица.

От 1 май Велико Търново е на път да остане без автогара „Запад“. Управителката на фирмата „Пътнически превози“ Ивелина Гайдарова е съобщила за това свое решение на кмета Даниел Панов устно през февруари, а сега е изпратила и официално уведомително писмо до общината и до превозваческите фирми. Причината автогарата да хлопне кепенци е нейната нерентабилност.
„В продължение на почти 30 години стопансиваме терена, на който се намира автогарата. През всичките тези години разходите ни непрекъснато се увеличават: за ток, вода, интернет, охрана, за тоалетни, почистване на терена, заплати на персонал, поддържане и ремонт на сградите. Когато през 2017 г. трябваше всяка автогара да мине през процедура на категоризация, ние направихме медицински пункт, стая за майки. Всички разходи досега са изцяло за наша сметка, от Общината не са ни отпускали никаква субсидия. А приходите ни са недостатъчни. Събираме по 1 лв. на час секторно право на автобусите. Но много от шофьорите не искат да плащат и тази символична такса. Паркират автобусите си из града, за да не плащат на нас. Вземат пътниците от градските спирки или пък ги карат да си купуват билети от тях, а не от нашите касиери. Ковид пандемията и съкратените много линии също ни удариха. Не можем повече да издържаме така и затова се решихме на тази крайна мярка. Ако общината е социално ангажирана, нека да предприеме нещо за разрешаване на въпроса. Ако това не се случи, от 1 май автогарата престава да функционира. Автобуси няма да се допускат на нейна територия, няма да се продават билети и няма да се дава информация на пътници за разписания“, каза пред „Янтра ДНЕС“ Ивелина Гайдарова. Според нея най-добрият вариант за излизане от ситуацията е автогарата да бъде взета под наем от самите превозвачи и те да и плащат наем.
От Община Велико Търново обясниха, че са запознати с писмото на „Пътнически превози“ и се търси усилено разрешение на проблема. Водят се преговори с превозваческите фирми, които да вземат автогарата под наем, но още няма споразумение относно размера на този наем. Другият вариант е общинското дружество „Паркинги и гаражи“ да вземе Автогара „Запад“ под наем. Обмисля се и вариант общината да изгради своя автогара. Имало вече парцел за това в района на Качица, но ако се приеме този вариант, ще трябват няколко месеца за самото построяване. От местната власт казаха още, че досега кметът Даниел Панов два пъти е предлагал на „Пътнически превози“ Общината да купи терена на автогарата. Управителката Ивелина Гайдарова обаче отрича това да е вярно. На въпроса би ли приела подобна оферта обаче, тя заявява категорично, че на този етап не възнамерява да продава терена на автогарата.
Ако не бъде намерено решение до 1 май, Велико Търново ще се окаже в положението на Горна Оряховица, където повече от година също няма автогара, след като собственикът на терена реши да го използва за търговска дейност. Все пак там има възможност автобусите да спират пред самата автогара. В района на автогара „Запад“ обаче такава възможност няма и това ще доведе до сериозни проблеми. Към момента автогара „Запад“ обслужва нуждите на 18 фирми за пътнически превози. На тази автогара пристигат и отпътуват автобусите за цяла България, с изключение на тези, пътуващи по линията София-Варна, които се обслужват от Автогара „Юг“.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново