В Свищовско изграждат първата у нас ферма за тихоокеански скариди

Публикувано на ср, 23 ян. 2019
912 четения

През септември ще заработи първата у нас ферма за отглеждане на тихоокеански скариди, която се изгражда в свищовското село Българско Сливово. Инвестицията е в размер на 1,4 млн. лв., като половината от парите са осигурени по Програма за морско дело и рибарство, а останалите са собствени средства на фирмата.
“В момента е изградена сградата и тепърва предстои оборудването на фермата, в която ще се извършва пълен цикъл на отглеждане – от люпене на ларви до производство на скариди. Продукцията ще е насочена към вътрешния пазар, тъй като през последните години търсенето и интересът към аквакултурите в България нараства значително. Капацитетът на фермата ще е около 20 тона годишно”, уточни Лефтер Лефтеров, съдружник в семейната компания.
Обектът е проектиран от холандски експерти, специализирани в изграждането на скаридени ферми. Той ще се простира на площ от 28 406 кв.м земя. Инвеститорите залагат на модерна производствена сграда без аналог в страната, със затворена соленоводна рециркулационна система, водоснабдена от собствен сондажен кладенец. Във фермата ще работят четирима души.
Фирмата инвеститор “Биляна” ООД е създадена през 1992 г., като основната ѝ дейност е свързана с производството на свинско месо, разплодни животни, малки прасета, селскостопански животни и др. Дружеството притежава собствен животновъден свинекомплекс в с. Българско Сливово.
Скаридената ферма е четвъртият европейски проект, по който работи компанията. Всяка година собствениците инвестират в семейния бизнес, като следващата им стъпка е пускането в експлоатация на инсталация за биогаз.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново