В Свищов дадоха старт на Дунавския индустриален технологичен парк, ГЕРБ-СДС спаси европейското финансиране за проекта

Публикувано на пн, 3 юни 2024
151 четения

Проф. д-р Костадин Ангелов: Свищов е доказателство,
че където ГЕРБ управлява, обещаното за хората се случва

В Свищов започва изграждането на Дунавския индустриален технологичен парк. Амбициозната инвестиция в зоната и в прилежащата към нея градска и крайградска инфраструктура ще надхвърли 80 млн. лева и ще се реализира с европейски средства, обяви кметът на крайдунавския град Генчо Генчев при старта на първия етап на мащабния проект. Символичната церемония уважиха народният представител от Велико Търново и региона в 49-о Народно събрание и водач на листата на ГЕРБ-СДС за 50-ия парламент проф. д-р Костадин Ангелов, кметът на В. Търново и председател на Сдружението на общините Даниел Панов, доц. д-р Валентин Милинов и Илиян Венков – кандидатите за народни представители от Свищов в листата на ГЕРБ-СДС и др.
Генчо Генчев припомни, че именно благодарение на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, с личната ангажираност на проф. д-р Ангелов и на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов проектът за изграждане на индустриалния парк ще бъде финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост.
„Индустриалният парк на Свищов бе почти провален от онези, нарекли се „промяна“. Проектът ни бе изваден от Плана за възстановяване, но след намесата на ГЕРБ-СДС се стигна до преразглеждането и одобрението му. Така по ПВУ ще получим 38 млн. лева, подчерта Генчев. А преди дни Регионалният съвет за развитие на Северен централен район за планиране одобри за финансиране концепцията на Община Свищов „Устойчив икономически растеж и индустриална инфраструктура“, която е на стойност от почти 52 млн. лв. и ще даде изцяло завършен вид на цялата градска и крайградска инфраструктура около парка.
„Този проект дава основата за нови работни места, за съвременни технологични производства, за привличане на млади хора и семейства в Свищов, за развитие на цялата община. Колкото повече развиващи се общини има в Северна България, толкова по-силна ще е цялата ни държава. Добрите неща стават не със скандали, компромати, подмолни действия и мразене, а с компетентност, отговорност, ясна програма и добри партньорства. Всичко това ГЕРБ-СДС го показва в управлението на Община Свищов, доказали сме го и в управлението на държавата. Ще го докажем отново – с подкрепата, енергията и разума на достойните хора в Свищов, Велико Търново и цялата област“, коментира проф. д-р Костадин Ангелов.
Индустриалният парк ще се оформи върху терен от над 370 декара, където са старите казарми. По времето на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ държавата прехвърля безвъзмездно над 98% от имотите, в ход са процедури за последните 10 декара. С европейското финансиране ще се изгради цялата техническа инфраструктура – подземна и надземна, всички комуникации, включително основен ремонт на градските улици и на още 25 км. четирилентова пътна връзка с магистралата Русе-Велико Търново.
Освен насърчаване на икономиката и привличане на инвестиции, акцент в програмата на ГЕРБ-СДС е и програмата за саниране, която е доказала своята роля като една от най-ефективните социални политики. Правителство на ГЕРБ ще осигури нужния ресурс, за да може програмата за многофамилните жилищни сгради да върви всяка година, както беше при нашите управления, каза още проф. д-р Костадин Ангелов пред жителите на Свищов.
В крайдунавския град водачът на листата на ГЕРБ-СДС и кметът Генчо Генчев откриха и новия център „Европа близо до гражданите“. В него хората, бизнесът и младите предприемачи ще получават консултации за кандидатстване по програми на ЕС и на Европейската комисия.
Само в предишния програмен период в Свищов и общината са инвестирани близо 20 млн. лева европейски средства, успешно реализирани са над 25 проекта. Обновени са жилищни райони, улици и тротоари, училища, детски градини, социални услуги. Изградени са паркове, детски площадки, спортни зони, публични сгради, модернизирани са читалища и др.
„Новият планов период вече е в третата си година. Напредъкът по оперативните програми е мижав заради безхаберието на правителствата на „Промяната“. За да си върнем доверието на европейските институции, е нужно стабилно правителство на ГЕРБ-СДС и категорична победа на 9 юни“, подчерта проф. д-р Костадин Ангелов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново