В Самоводене правят закрит спортен комплекс и зона за отдих

Публикувано на пн, 8 апр. 2024
2561 четения

Модерен стадион със закрит спортен комплекс на територията му и зона за отдих и спорт за младите хора на открито. Това са само две от намеренията за реализиране на кмета на Самоводене Валентин Къндев. В края на миналата седмица пред своите съселяни той направи публичен отчет за първите 150 дни от управлението си. Свършеното до момента Къндев обобщи в няколко основни направления. През изминалите пет месеца са извършени кампании за почистване на селото, нерегламентираните сметища, паметниците, килийното училище и двора на църквата. Извършен е частичен ремонт на сградата на кметството. Проведени са и няколко благотворителни акци. За пръв път в селото в края на миналата година е организиран коледен базар и програма за новогодишната нощ.
До края на мандата кметът Валентин Къндев е подготвил една доста амбициозна програма за благоустрояване на селото, насочена както към по-възрастните, така и към по-младите хора в селото. Пред Министерството на околната среда и водите е представен за одобрение проект за обособяване на паркова зона за отдих в центъра на селото пред читалището. За задоволяване на нуждите на младите хора за спорт е предвидено построяването на мултифункционална спортна площадка на открито. Частен инвеститор пък проявява интерес към изоставения селски стадион, където смята да изгради модерен закрит спортен комплекс. Предстои да бъдат ремонтирани и двете занемарени досега детски площадки в селото. В недалечно бъдеще се предвижда основно почистване на гробищния парк и неговото териториално разширение чрез купуване на съседните частни земи. Сред нетърпящите отлагане проблеми за разрешаване е подмяната на увисналите от обилния снеговалеж електрически проводници по стълбовете, както и подмяната на част от уличните лампи с LED осветление на стойност 40 хил. лв. Има предложение и за поставяне на цветна табела с надписа на селото върху бетонов постамент, средствата за която ще бъдат събрани от дарения. Един от сериозните проблеми и свързан с ремонта на уличната мрежа в селото. От общинския бюджет по това перо за Самоводене са отпуснати 38 хил. лв., които по разчетите на кмета Къндев няма да стигнат за асфалтирането дори и само на една улица. Затова парите ще бъдат използвани максимално рационално, като вместо цялостно полагане на асфалт ще се изкърпят дупките на улиците, които са в най-лошо състояние. Кметът е водил разговори и с ръководството на ВиК “Йовковци” да ремонтират със свои средства дупките по улиците, появили се след техни аварийни изкопни дейности. Сред новите придобивки за селото са и 16 контейнера за смет, както и камион самосвал за поддържането на чистотата и сметосъбирането.
Пред кмета хората от Самоводене са поставили и своите въпроси. Сред проблемите, които най-силно ги вълнуват, са състоянието на уличната мрежа и кога отново ще заработят радиоточките.
“Хората бяха доволни, че не са оставени изолирани, а са част от кампанията за подобряване и благоустрояване на селото, в което живеят те и семействата им. А аз от своя страна съм обещал през целия си мандат да бъда непрекъснато в диалог с моите избиратели, да се отчитам пред тях и да приемам отправените от тях предложения, които след това съвместно да реализираме. За да превърнем Самоводене в едно наистина много добро, приятно и желано място за живеене”, споделя кметът Валентин Къндев. Като бивш служител на МВР, той споделя също, че за разлика от други населени места в Самоводене битовата престъпност е малка и в този смисъл селото е едно сигурно място за живеене. Към настоящия момент по адресна регистрация населението в Самоводене е 1400 души. В действителност обаче в него заради близостта му до областния център живеят постоянно и целогодишно повече от 2000 човека.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново