Центърът за кариерно ориентиране минава към ОДК

Публикувано на вт, 2 ян. 2018
855 четения

Центърът за кариерно ориентиране вече е част от структурата на Общинския детски комплекс във Велико Търново, който според законовите промени се води Център за подкрепа за личностно развитие. От първия ден на 2018 г. звеното, което се занимава с професионалното ориентиране на учениците, минава под шапката на ОДК. Решението беше гласувано в Общинския съвет на последното заседание за 2017 г.

Учебният център ще запази седалището си в бившето училище „Кольо Фичето” на ул. „Мармарлийска” и базата си от четири зали – за информиране, за групова работа и две зали за индивидуални консултации. Промяна обаче ще настъпи във финансирането. От 1 януари 80 на сто от бюджетните разходи ще се поемат от Министерството на образованието и науката и 20 на сто – или около 17 000 лв. – от бюджета на Община Велико Търново, обясни директорът на Дирекция „Образование” Пенка Игнатова (на снимката).

Щатът от пет кариерни консултанти се запазва. Специалистите ще провеждат занятия за информиран избор на бъдещо образование и професия с деца и ученици от I до  XII клас. Подобни центрове за кариерно израстване вече функционират в търновските СУ „Вела Благоева” и в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, както и в Държавната търговска гимназия в Свищов.

Центърът за кариерно ориентиране беше създаден през 2012 г. по проект на просветното министерство, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”. По-късно работата му беше обезпечена със средства по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново