Част от джобовете на уличните платна са неизползваеми за новите контейнери

Публикувано на пт, 23 Дек. 2022
601 четения

Част от джобовете на уличните платна, предвидени за контейнерите за битови отпадъци са неизползваеми. Това стана ясно на сесията на местния парламент по повод питане на общинския съветник Валерия Дончева. Темата бе повдигната по повод поставянето на контейнери на места, които затрудняват движението за шофьори и пешеходци. “След почти осем месеца експлоатация на контейнерите мога да се съглася относно тяхната вместимост и устойчивост. Разрешихме в голяма степен и проблема с хигиената. Но друг проблем остана неразрешен, който смятам за съществен. И това е въпросът с пътната безопасност”, заяви Валерия Дончева.
В отговора си кметът Даниел Панов посочи, че в града са поставени 540 нови контейнери тип “Норд”, съгласно сключен договор с фирма “Нелсен чистота” ЕООД. По думите му целта е била да бъде решен проблемът с разпилените отпадъци около съдовете. “Единствен проблем при подмяната произлезе от самата технология на тяхното обслужване. За да бъде изпразнен един контейнер е необходимо да бъде повдигнат на височина 6,5 м, което изисква да няма дървета, жици и кабели в периметъра. Това направи част от съществуващите “джобове” и площадки неизползваеми”, заяви Даниел Панов. Той посочи, че над 40 площадки са изградени и преустроени от “Пътни строежи – В. Търново” АД. Относно откритата нова процедура за доставка на близо 500 броя съдове за смет, кметът посочи, че тя касае населените места на общината, които се обслужват от ОП “Зелени системи” и не предвиждат закупуването на контейнери тип “Норд”. По повод съдовете в областния град, бе посочено, че поставените на неподходящи или опасни места контейнери се преместват, като този процес ще бъде постоянен до окончателното прецизиране на техните локации.
“Концепция и планиране са първите думи, които ми идват наум докато слушах вашия отговор. Концепция за това как виждате сметоизвозването и сметосъбирането в града и съответно планирането, което трябва да следва тази концепция. Това, което получихме показва лично за мен, че липсва концепция по този въпрос, както и планиране. Първо поръчваме контейнерите и след 8 месеца свикваме комисия, която да им търси местата. Основното впечатление е, че се опитваме да пришиваме към копчето балтон”, заяви Валерия Дончева. И допълни, че се надява да не се налага да прави последващо питане по темата, а от администрацията ще предприемат съответните мерки във връзка с безопасността на движение.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново