Търсят се студенти за работа през лятната ваканция в Германия

Публикувано на пн, 1 Дек. 2014
715 четения

През декември са интервютата с берачите на малини в Португалия, набират млади жени за бране на ягоди в Испания 

Бюрата по труда набират студенти, които искат да работят през лятната си ваканция догодина в селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството в Германия. Кандидатите трябва да са между 18 и 35-годишни, да са студенти редовно обучение и да не са последен курс, да имат основни познания по немски език. Студентите трябва да са готови най-малко два месеца да работят в Германия, поясни Обрешко Нечев, директор на държавната трудова борса във Велико Търново. Кандидатите сами поемат пътните си разходи. До 5 януари 2015 г. те трябва да представят в Бюрото по труда заявление в свободен текст на български език и уверение от ВУЗ, че са редовни студенти и не са последен курс на обучение.
До края на ноември е удължен срокът за кандидатстване по германската програма за дуално обучение “The Job of my Life”. Програмата дава възможност успоредно с теоретичната подготовка по дадена професия да се придобият практически умения и опит на работното място. Младежите работят 3-4 дена в седмицата в обучително предприятие – хотел, ресторант, фабрика, цех, и 1-2 дена имат занятие в професионално училище. Обучението е тригодишно. След края му се държи изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, признат по цял свят. Изискванията към кандидатите са да са между 18 и 27-годишни, да имат завършено средно образование, но да нямат магистърска степен от университет, да живеят в ЕС, но да не са били повече от 3 месеца в Германия. Курсистите получават заплата от работодателя, който ги приеме, а Федералната агенция по труда им осигурява допълващо заплащане до достигане на месечен доход от 818 евро. От парите се приспадат разходите на работодателя, ако осигурява на курсиста безплатна квартира и храна.
На 20 ноември изтече срокът за кандидатстване за берачите на ягоди, малини и боровинки в Португалия. От 15 до 19 декември във Велико Търново ще се проведат интервютата с кандидатите. Между 710 и 910 евро чисто на месец може да си изкара берач на малини, ягоди и боровинки в Португалия. Работата е в оранжерии на фирми, членове на фермерската организация Madre Fruta.
Търсят се жени между 25 и 40 години за берачки на ягоди в Испания. Те трябва да са физически здрави и издържливи на тежките условия за работа в оранжерии, поясни Орешко Нечев. Не се посочва размерът на възнагражденията. С предимство са жените, които вече са работили в Испания. При подаването на документите си в Бюрото по труда кандидатките за берачки на ягоди трябва да представят копие от идентификационния си номер на чужденец, който са получили, и номера на социалната си осигуровка в Испания. Срокът за записване е 8 януари 2015 г.
Здравка МАСЛЯНКОВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново