Търновци се юрнаха за агнешко и яйца в Одрин

Публикувано на пн, 15 апр. 2024
6886 четения

Търновци предпочитат да се снабдят за предстоящите Великденски празници с агнешко месо и яйца от съседна Турция, показа репортерска проверка на “Янтра ДНЕС”. Някои от агенциите вече предлагат специална оферта за посещение на пазарите в Одрин непосредствено преди Велики Четвъртък, като оттам освен с всичко останало българите ще могат да се снабдят и с евтини яйца по 20-25 ст. бройката. За сравнение към момента цената на яйцата в големите търговски вериги е около 40-42 ст. Като се очаква непосредствено преди Великден да достигне и дори да прехвърли 50 ст. за по-големите размери. Наред с яйцата другата търсена стока за празниците е и агнешкото месо. Въпреки успокоенията на някои от шефовете на браншовите асоциации, че няма да има драстично поскъпване, нашенецът масово не вярва и гледа да се запаси с евтини мръвки още отсега. Като отново много великотърновци избират да пазаруват в съседните държави. За да излезе пазаруването по-евтино и на сметка, роднински и приятелски семейства се обединяват и пътуват до Турция или Румъния за напълване на празничната трапеза. Румъния е по-близо до Търново, но пък в последните 1-2 седмици комшиите отвъд Дунава също се усетиха и вдигнаха цените на най-търсените продукти с 30 до 50 %. Така че най-добрата алтернатива за празнична далавера и тук засега си остава пазарът в Одрин. Съседите от Турция предлагат агнешко месо на цена от около и дори под 10 долара за кг. А ако количеството е по-голямо и купувачът умее да се пазари добре, цената може да остане същата, но в лева.
За онези, които не им се пътува през границите, има и друга алтернатива – да се снабдят с месо от овцеферма или от производител на дребно по селата. Много от хората, отглеждащи агнета в по-малки стопанства, предпочитат да ги продадат на крайни купувачи, вместо да ги харизват на търговците прекупвачи за жълти стотинки, от които последните след това да печелят. Затова и някои от стопаните по селата са склонни да свалят цената на агнешкото трупно до 15 лв. за кило. Така едно средно голямо агне може да бъде купено за 250-300 лв. Това е добър вариант за едно или две семейства, които се кооперират и си разделят разходите по осигуряването на мръвката за празника. Наред с това някои животновъди предлагат и живи агнета, като там цената почти не надминава 9-10 лв. за килограм, а едно агне излиза около или дори под 150 лв., по желание като бонус или срещу допълнително заплащане агнето може да бъде заклано и приготвено на порции. При изборът на този вариант обаче трябва да се имат предвид и килограмите, които ще бъдат изгубени от кожата и другите непотребни части от животното след неговото клане, изчистване и транжиране.
В предишните години някои търновски ресторанти предлагаха изпичане на агне по желание на клиента и доставка на място. Тази година обаче, поне засега, не беше открит търговски обект, който да предлага подобна екстра. Която предвид цените на суровината и консумативите не ще да е никак евтино и едва ли всеки би могъл да си го позволи, пък макар и само за да зарадва за празника семейството си.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново