Свищовските села сбъднаха мечтата за финансова децентрализация

Публикувано на пн, 2 Февр. 2015
239 четения

За 12-а поредна година Община Свищов ще подкрепи малки проекти за облагородяване на селата по програмата “Местни инициативи”. Ние я въведохме първи в страната по идея на харвардския преподавател Джон Гриско, свързан с Швейцарската агенция за сътрудничество и Американската агенция за развитие”, съобщи кметът Станислав Благов. “Това е възможност гражданското общество да се консолидира и да реализира проекти, които имат обществена значимост, висока ефективност и генерират невероятна конкурентна среда при реализацията си”, коментира Благов. Предвиденият бюджет тази година е 50 000 лева и парите ще бъдат насочени изцяло към 15-те села в общината.
Свищовските села на практика сбъднаха мечтата за финансова децентрализация. Имаме решение на Общинския съвет, с което 40 % от получените в бюджета наеми на земя и имущество директно се връщат на населените места, посочи главният финансист на крайдунавската община Стефан Кирчев. Отделно от бюджетите на селата, от общинската хазна допълнително на кметовете и кметските наместници се дават общо половин милион лева. “Тези пари кметовете и местните съвети определят за какво да ги харчат, дали ще правят градинки, ще ремонтират гробищата, читалищата, или пенсионерките клубове. Те сами си правят възлагането и управляват парите”, посочи Станислав Благов. По думите му тази финансова децентрализация на малките населени места в България е факт само в Свищовско.
Парите се определят според броя на населението в селата. Най-малкото село е Деляновци. В него живеят 101 човека. Допълнителните разходи, които кметският наместник сам определя за какво да се изхарчат, са 6000 лева. Ореш е най-многолюдното село с близо 2000 жители. Допълнителната финансова инжекция е 38 000 лева. С парите, които им превеждаме от получените наеми, за миналата година сумата е била общо 56 000 лв., посочи Стефан Кирчев. С най-много пари допълнително през м.г. е разполагало село Драгомирово – 82 000 лева. Половината от сумата е от наемите на земеделските му земи.
Допълнителното финансиране за селата е от 8 години и представлява половината от общите данъчни приходи, постъпили в общинската хазна, поясни Станислав Благов.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново