Свищовската болница чака 236 236 лeва по проект за по-добри условия на труд

Публикувано на пт, 22 Февр. 2013
359 четения

Общинската болница в Свищов чака 236 236 лв. по проект за подобряване на условията на труд, съобщи управителят д-р Евгений Митанов. Още в края на миналата година лечебното заведение е кандидатствало по схемата “Безопасен труд” към оперативната програма за развитие на човешките ресурси, но практически тази схема е стартирала в края на 2011 г. Все още няма резултати, но се надяваме да бъдем одобрени, заяви д-р Митанов.
Проектът на болницата включва оборудването на всички отделения с подходящи облекла и индивидуални предпазни средства. Освен това ще бъде доставена и санитарна техника, като бъдат реновирани и помещения, за да се подобрят условията на труд. Според управителя програмата на болницата за безопасен труд е много амбициозна и за първи път в историята на стационара се правят такива инвестиции.
Според последното национално изследване на условията на труд работата на медиците е включена сред най-рисковите професии, наред със селското стопанство, строителството, преработващата промишленост, канализационните услуги и др. Д-р Митанов допълни още, че персоналът в болниците е подложен на всекидневен стрес и опасност от инфекции, затова тази среда трябва да се промени, за да се гарантира здравето на работещите.
Вчера управителят сподели още, че е притеснен за бюджета на болницата за тази година, който здравната каса вече е определила. Получаваме с 20 процента по-малко от нашата прогноза, което означава, че ще ни отпускат по 110 000 лв. месечно, коментира д-р Митанов. Според него стационарът е доказал, че може да изработи повече средства, затова ръководството е изпратило молба до Надзорния съвет на НЗОК бюджетът на свищовската болница да бъде преразгледан.
В. АЛЕКСИЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново