Свищов получава 12 млн. лв. от държавата за ремонти по селата

Публикувано на чт, 14 мар. 2024
111 четения

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и кметът на община Свищов Генчо Генчев подписаха още четири споразумения, които ще бъдат финансирани от Инвестиционната програма за общински проекти.
Финансовите средства на обща стойност 11,7 млн. лв. ще бъдат инвестирани в пет инфраструктурни проекта, които ще бъдат реализирани в населените места от община Свищов.
По проектите ще бъдат извършени следните дейности: основен ремонт на улици на територията на селата – Българско Сливово, Вардим, Драгомирово, Козловец, Морава, Овча могила, Ореш, Хаджидимитрово и Царевец; основен ремонт на път VTR 1261/III-407, Павел – Совата/ – Хаджидимитрово-/III-407/ от км 0+000 до км 1+915 – в два етапа; реконструкция на довеждащ водопровод от „Гиглик 1“ до черпателен резервоар в с. Хаджидимитрово; аварийно-възстановителни работи за реконструкция на напорен водопровод в с. Алеково; и укрепване на улица „Главна“ в с. Ореш.
Във връзка с одобрените проекти кметът на Свищов декларира готовност за стартиране на строителните дейности, тъй като вече са проведени обществени поръчки, има избрани изпълнители на строително-монтажните работи и могат да стартират реализацията на обектите скоро.
Кметът Генчев подчерта също, че за първи път в община Свищов влизат толкова много средства за проекти, насочени към населените места, и добави, че с финансирането от Инвестиционната програма за общински проекти ще се даде възможност да се реализират ключови общински политики, отлагани с години, което със сигурност ще допринесе за създаването на по-благоприятни условия за развитие на местната икономика и подобряване качеството на живот на населението. „Към МРРБ има входирани 18 заявления, като в най-кратък срок се очаква подписването и на останалите. Изготвена е необходимата техническа документация и са спазени всички изисквания, за да продължи подписването на споразумения за тези изключително важни и значими обекти на територията на община Свищов“, добави още той.
Министър Цеков също отбеляза, че дейностите, които ще се изпълняват с финансиране от Инвестиционната програма за общински проекти, ще подобрят условията за живот на хората по места и ще помогнат за привличането на повече инвеститори. „Хубаво е всяка година да влизат такива пари в общините, за да спре правенето на кърпежи и това да промени начина, по който живеят хората“, каза още той.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново